Fernando Alonso zal in 2019 samen met McLaren opnieuw deelnemen aan de Indy 500. Het wordt de tweede keer voor de Spanjaard in de wereldberoemde race. Op 26 mei 2019 wordt de 103e editie van de Indianapolis 500 verreden. 

In 2017 namen McLaren en Alonso voor de eerste keer deel aan de bekende race. Zij kwamen toen goed voor de dag, Alonso reed zelfs ronden lang aan de leiding. Een falende Honda-motor gooide echter roet in het eten. McLaren heeft afgelopen jaar veel moeite gedaan om voor volgend jaar een team uit de grond te stampen dat het gehele IndyCar seizoen zou gaan rijden, maar dat is niet gelukt. Enkel de Indy 500 was nog wel een optie, en dat gaat het team dus ook doen.

Lees ook: Sato wint Indy 500, Alonso ziet kans op zege in rook opgaan

Triple Crown is het doel
Fernando Alonso is verveeld geraakt door de slechte resultaten van McLaren in de afgelopen jaren. Na jaren achteraan hobbelen, met weinig uitzicht op verbetering, heeft de Spanjaard zichzelf een nieuw doel gesteld: de Triple Crown. De onofficiële kroon van de motorsport bevat winst in de Grand Prix van Monaco, de 24 uur van Le Mans en de Indianapolis 500. Alonso won de Grand Prix van Monaco al in 2006 en 2007 en won dit jaar de 24 uur van Le Mans. Het laatste doel is dus de Indy 500. Enkel Graham Hill won de Triple Crown ooit. McLaren won de Indy 500 als constructeur driemaal eerder: in 1972, 1974 en 1976.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Alonso stapt in zijn wagen, tijdens de editie van 2017.

Geen ‘satellietteam’
McLaren-baas Zak Brown geeft tijdens een persconferentie in Brazilië aan dat de inschrijving een eigen team van Mclaren is. “Dit wordt een effort van McLaren Racing, we gaan niet als ‘satelliet’ van een ander Indycar-team zoals vorige keer. Zoals dit wilden we het altijd al doen, maar vorige keer was het op zulke korte termijn dat het niet zelfstandig kon. De IndyCar Series is erg interessant voor McLaren Racing. Dit project staat los van ons Formule 1-team, het zal ons daar dus ook niet van afleiden. Het geeft ons in elk geval een voorsprong voor eventuele full-time deelname verder in de toekomst. Over de exacte technische invulling wil ik verder nu nog niks zeggen. Maar we gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Fernando straks in mei de melk voor de winnaar kan drinken.”

Lees ook: Alonso happy na Indycar-test: ‘Een speciale ervaring’

‘Het is een zware race’
Alonso ziet zijn deelname als de uitgelezen kans om de Triple Crown te completeren. “Ik heb altijd duidelijk gemaakt dat de Triple Crown mijn doel was. Ik had een geweldige ervaring in Indianapolis in 2017 en ik wist in mijn hart dat ik terug moest als de kans er was. Ik ben vooral blij om terug te keren met McLaren, dat altijd mijn eerste keuze was. Het is een zware race en we moeten vechten tegen de besten, dus het wordt een heftige uitdaging. Maar we zijn racers en dat is waarom we racen.”

In Brazilië laat hij weten wat de Indy 500 zo bijzonder maakt. “Ik verheug me enorm op het event zelf. Deze race is tot de laatste 20 ronden compleet onvoorspelbaar en het gaat er om details, om finetunen. En je racet voor 300.000 fans. Als race is het met niks te vergelijken.”