Toto Wolff, aandeelhouder, bestuurslid en sinds kort ook uitvoerend directeur van het team van Williams, heeft benadrukt dat hij niet degene is die de keuze maakt over wie er voor het team rijdt. “Om belangenverstrengeling te voorkomen, hou ik me afzijdig als het om Valtteri Bottas gaat.”

Er zou belangenverstrengeling kunnen ontstaan omdat Wolff zich ook persoonlijk ontfermt om de carrière van Bottas, de Fin die vorig jaar de GP3-titel pakte en al sinds 2010 aan het team van Williams verbonden is als testrijder. Daarnaast is hij getrouwd met Susie Wolff, de Schotse coureur die sinds begin dit jaar als ontwikkelingsrijder voor de renstal werkt.

Sprekend over Bottas en zijn rol binnen Williams zegt Wolff echter dat hij zich daar niet mee zal bemoeien, behalve in zijn rol als financier/sponsor van de loopbaan van de coureur: “Als ik me ermee zou bemoeien, zou er inderdaad sprake zijn van belangenverstrengeling, en dat is ook precies waarom ik me altijd buiten de onderhandelingen tussen Williams en Valtteri heb gehouden.”

“Valtteri wordt gemanaged door Didier Coton en mijn rol is enkel die van investeerder”, beklemtoont de Oostenrijker. “Didier is degene die van dag-tot-dag met de carrière van Valtteri bezig is en ik blijf daar verder buiten.”

“Op emotioneel vlak ben ik natuurlijk wel nauw betrokken bij Valtteri, want ik ken hem al sinds 2008 en ben goed met hem bevriend, maar ik ben ook vrienden met de huidige coureurs Pastor Maldonado en Bruno Senna.”

Wolff erkent overigens wel dat hij financieel kan profiteren van de carrière van Bottas, maar legt uit dat dat ondergeschikt is aan zijn belang als aandeelhouder in Williams. “Ik ontvang vijf procent van wat hij verdient, maar ik ben ook aandeelhouder in Williams en het lijkt me duidelijk dat de balans naar dat laatste uitslaat wat de financiële kant betreft”, zegt Wolff, die naar schatting zestien procent van het team in handen heeft.

“Wat ik dus maar probeer te zeggen”, zo sluit Wolff af. “Is dat het het team is dat beslist wie er in de auto’s zitten en dat zij, voor coureurs zullen kiezen die qua totaalpakket het beste zijn voor Williams.”