Het nieuwe seizoen van World’s Fastest Gamer, de zoektocht naar de snelste virtuele coureur, is van start gegaan. De winnaar van deze competitie gaat plaatsnemen achter het stuur van een echte Aston Martin van R-Motorsport voor een indrukwekkend raceprogramma.

Dit jaar zullen tien finalisten strijden om ‘de grootste prijs ooit’ tijdens het tweede seizoen van World’s Fastest Gamer. Acht finalisten zijn al geselecteerd uit de grootste esports-kampioenschappen. De laatste twee finalisten zullen gekozen worden middels de computergame rFactor 2 en de mobiele game Gear Club.

De finale van de competitie zal plaatsvinden in Engeland, waar de deelnemers zowel virtueel als in het echt tegen elkaar op de baan zullen strijden. Daar vallen vier van de finalisten af. De zes overgebleven finalisten reizen dan af naar Zwitserland, waar het hoofdkwartier van R-Motorsport zich bevindt. In Zwitserland vindt er dan nog een afvalrace plaats verspreid over vier dagen, waarna de twee overgebleven finalisten gaan strijden tijdens het DTM-finaleweekend in Hockenheim. De winnaar gaat een volledig seizoen racen achter het stuur van de Aston Martin van R-Motorsport, en rijdt dan over bekende circuits zoals Monza, Paul Ricard, Brands Hatch en de Nürburgring. Daarnaast doet de winnaar mee aan de iconische 24 uursraces op Spa-Francorchamps en Daytona.

Nederlander in de jury

De Nederlander Rudy van Buren schreef de eerste editie in 2017 op zijn naam, en won daarmee een plaats als coureur in de simulator van McLaren. Nu is hij actief als jurylid, naast ex-Formule 1-coureur en Indy 500-winnaar Juan Pablo Montoya. De Colombiaan heeft er veel zin in. ”Ik race al een aantal jaren online en gebruik de simulator om scherp te blijven. Ik weet dat er grote talenten tussen zitten in de virtuele wereld, want ik werd regelmatig verslagen”, aldus de zevenvoudig GP-winnaar. ”Ik weet dat de vaardigheden in de virtuele wereld naar de realiteit over te dragen zijn, dus het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de gamers onder de druk die ik ze opleg presteren.”

Rudy van Buren in de simulator. Foto: McLaren

Lees ook: Rudy van Buren: ‘Max is ook op het virtuele asfalt snel’

Ook Van Buren kijkt ernaar uit. ”Het is natuurlijk wel anders om nu ineens jurylid te zijn, terwijl ik eerst zelf meedeed om de overwinning. Maar het belooft weer een heel mooi evenement te worden.” Op de vraag wat hij ervan vindt om samen met Montoya in de jury te zitten reageert hij: ”Dat is misschien wel het gaafste. Ik weet pas sinds korte tijd dat hij in de jury zit, maar dat was wel echt een heel mooie verrassing. Samen met hem ga ik de finalisten begeleiden en beoordelen en daar kijk ik nu al naar uit.”

De president van  Millennial Esports, Darren Cox, noemt het evenement een ‘brug tussen de virtuele en echte werelden voor gamers, coureurs en fans’. ”Dit is de grootste prijs in deze industrie en de winnaar is degene met het meeste talent, niet met het meeste geld.”