McLarens simcoureur Rudy van Buren bewaart fijne herinneringen aan zijn eerste virtuele race met Max Verstappen als partner. Het duo werd zondagochtend in alle vroegte onder de vlag van Team Redline afgevlagd als winnaar bij de 8 uursrace van Silverstone. “Max is ook op het virtuele asfalt gewoon snel.”

Rudy, kun je eens uitleggen hoe je teamgenoot van Max Verstappen bent geworden?
“Team Redline is een hele leuke groep van een man of tien, vijftien. Allereerst kijken we aan het begin van het jaar wat de grote evenementen in de diverse racegames zijn. Daar komt dan een aantal van naar voren, vervolgens kijken we wie er kunnen racen. Voor de 8 uur van Silverstone vroeg de teammanager zich af: wie is er sterk in rFactor 2 (racegame, red)? Toen kwamen ze bij mij uit. Vervolgens kwam de vraag: wil je met Max in één auto? Ja, natuurlijk. Gaaf. Dat zou iedereen toch gaaf vinden? En voor de organisatie is het natuurlijk publicitair leuk als iemand als Max meedoet. Dat geeft toch aanzien en ook meer volgers op de livestream.”

Lees ook: Verstappen en Van Buren winnen virtuele 8 uur van Silverstone

Hoe beviel de samenwerking?
“Prima. Je hebt de hele dag door via WhatsApp of een communicatieprogramma binnen het team contact met elkaar. Ik heb groot respect voor hem dat hij hieraan meedoet, ik vind dat je respect moet hebben voor alle real life racers die bij simracen instappen. Want iedereen wil die jongens natuurlijk verslaan, terwijl de voorbereiding voor jongens als Max vaak niet ideaal is. Hij had dinsdag nog de test in Bahrein, daarna moest hij naar de Red Bull-fabriek in Engeland in de simulator. Ik heb de kwalificatie gedaan, via WhatsApp hebben we overleg gehad over de afstelling, waarbij we ons allebei prettig voelden. Max is zeer toegankelijk en een echte teamspeler.”

Verstappen is de laatste tijd vaker actief op het virtuele raceveld.
“Hij heeft de smaak goed te pakken. Daarmee laat hij zijn liefde voor de sport zien. Alles draait bij hem om racen: of het nu virtueel of in het echt is. Hij is net als ik 110% gemotiveerd om er het beste van te maken. Het draait om winnen, om eer. We kunnen het niet loslaten en gaan thuis gewoon verder. Max is trouwens een hele goede simcoureur: ook virtueel is hij gewoon snel.”

Lees ook: Nederlander Rudy van Buren winnaar McLarens World’s Fastest Gamer-competitie

Voor herhaling vatbaar, als ik je zo hoor.
“Uiteraard. Als het tegenzit heb je honger naar een goed resultaat, als je wint is dat net zo. Er komen nog wat andere races aan, van 12 en 24 uur. We gaan de 24 uur van Le Mans ook doen, de kans is groot dat we daar weer samen het virtuele asfalt opgaan. Maar dan wel met een paar extra coureurs erbij, want het is toch een aardige zit.”

Simracen wordt steeds populairder en professioneler. Jullie hadden zelfs een engineer bij deze race.
“Diederik. Die hield de hele tijd de vinger aan de pols: wie gaat nu rijden, halen we het met brandstof… Allemaal van dat soort belangrijke zaken. Nogmaals: dit is echt teamwerk.”

Jij bent een gevestigde naam in het simracen, daarom vervul je de rol van simulatorcoureur bij McLaren. Kun jij desondanks nog iets van Verstappen leren?
“Qua rijden snappen we het spelletje in de sim allemaal erg goed. Maar het is altijd verfrissend om andere denkwijzen te horen, qua set-up en dergelijke. In dat opzicht valt er altijd van elkaar te leren. Zeker van Max.”