Voor het team van Williams was 2018 in sportief opzicht een rampjaar, maar buiten het circuit heeft het wel goed gescoord: de overkoepelende Williams Group zag de omzet namelijk stijgen.

Dat maakt Williams zelf bekend middels publicatie van haar jaarcijfers. De Williams Group bestaat uit Williams Racing (het Formule 1-team) en Williams Advanced Engineering, de technologie-tak van het team uit Grove, met daarnaast nog wat kleinere ondernemingen.

De omzet van de Williams Group steeg van 2017 op 2018 van 193 miljoen naar 205 miljoen euro. Aan de ‘Advanced Engineering’-kant nam de omzet wel iets meer toe, maar ook het Formule 1-team genereerde bijna zes miljoen euro meer dan het jaar ervoor. En dat is dan ondanks dat het in 2017 als vijfde in het WK finishte en in 2018 tiende en laatste werd.

Lees ook: Mede-oprichter Patrick Head keert als consultant terug bij Williams

Williams meldt daarbij dat de omzetstijging mede het gevolg is van een ‘éénmalig voorkomend item’, maar laat in het midden wat dat is. Het Formule 1-team rapporteert over 2018 verder een EBITDA (verdiensten voor belasting, rente, waardevermindering, etc.) dat met 18.6 miljoen euro gelijk is aan dat van 2017. De operationele cash flow van de Williams Group als geheel is wel afgenomen, van 22 naar 7.3 miljoen euro.

Beter naast de baan dan op de baan
“We hebben weer een financieel sterk jaar achter de rug”, concludeert Williams Group CEO Mike O’Driscoll, al ontkent ook hij niet dat het op het circuit minder goed gaat. “We konden het tempo van de technische ontwikkelingen tijdens het seizoen helaas niet bijhouden.”

De seizoensstart van 2019 is daarbij ook weer ‘zwaar’, zo erkent Williams’ CEO, die uiteraard hoopt dat het team het tij kan keren. Voor de langere termijn put hij er vertrouwen uit dat het ‘er steeds meer op lijkt’ dat Formule 1-eigenaar Liberty Media het speelveld gelijk zal trekken voor minder vermogende teams. “Want het gat tussen wat de topteams en de rest van de grid uitgeven, is momenteel erg groot.”

Lees ook: Weblog: Gênante start van Williams belooft weinig goeds voor 2019

2019
Hoe Williams’ jaarcijfers over 2019 worden, is afwachten. Het team verloor niet alleen titelsponsor Martini, maar ook de financiële steun van Lance Stroll en Sergej Sirotkin, de coureurs van 2018. Daarnaast heeft het in 2018 een stuk minder prijzengeld verdiend, met het prijzengeld dat in de Formule 1 altijd pas het volgende jaar wordt uitbetaald.

In Rokit heeft Williams een nieuwe titelsponsor gevonden, terwijl coureur Robert Kubica met de financiële steun van het Poolse Orlen komt. Kubica en teamgenoot George Russell hebben dit jaar nog geen punten kunnen pakken. Williams is het enige team dat nog op nul staat. Williams’ technisch directeur Paddy Lowe is al van het toneel verdwenen, volgens de geruchtenmolen als gevolg van de slechte seizoensstart.

Lees ook: Lowe (permanent?) met verlof: waar ging het mis met Williams’ technische topaanwinst?