*

Zo kan Hamilton dit weekend zijn vijfde titel binnenhalen

Nino Stuivenberg

Nino Stuivenberg

26 oktober 2018 12:16

Zo kan Hamilton dit weekend zijn vijfde titel binnenhalen
Racepictures

Met nog drie races te gaan is het kampioenschap zo goed als beslist. Lewis Hamilton heeft een comfortabele voorsprong en kan dit weekend al zijn vijfde wereldtitel binnenhalen – mits hij genoeg punten scoort.

In de tussenstand heeft Hamilton 346 punten, concurrent Sebastian Vettel heeft er 276: een verschil van 70 punten. In de resterende drie races zijn in totaal nog 75 punten per coureur te verdienen, waardoor het verschil nagenoeg onoverbrugbaar is. De vraag is vooral of Hamilton dit weekend al kampioen wordt of dat hij zijn feestje moet uitstellen tot Brazilië.

Hamilton kampioen
Finisht Hamilton zondag in Mexico als zevende of hoger, dan haalt hij gegarandeerd de titel binnen – ongeacht het resultaat van Vettel. Kortom: als Hamilton in de top zeven eindigt, is hij voor de vijfde keer wereldkampioen. Saillant detail: vorig jaar werd de Brit negende in Mexico.

De titelstrijd gaat door tot Brazilië
Als Vettel de strijd onbeslist wil laten tot de volgende race in Brazilië, moet hij dit weekend minimaal 20 punten inlopen op Hamilton. In de praktijk betekent dit dat de Ferrari-coureur moet winnen in Mexico: hij heeft de volle buit van 25 punten nodig. Bovendien mag Hamilton dan niet in de top zeven finishen. Als Vettel wint en Hamilton als achtste of lager finisht, blijft het kampioenschap onbeslist.

Constructeurs
Bij de teams is het kampioenschap spannender. Mercedes leidt daar de dans met 563 punten, bij Ferrari staat de teller op 497 punten. Een team kan per raceweekend maximaal 43 punten verdienen. Mercedes kan dit weekend dus ook de constructeurstitel binnenhalen; de Zilverpijlen moeten dan wel 21 punten meer scoren dan Ferrari.