Zuid-Afrika hoopt over enkele jaren terug te keren op de Formule 1-kalender. Er zijn plannen voor een 5,3 kilometer lang stratencircuit in Kaapstad.

Het circuit moet in de buurt komen te liggen van toeristische trekpleisters als de Tafelberg, de Tafelbaai, het Victoria & Alfred Waterfront en het Green Point Stadium dat in 2010 voor het WK voetbal werd gebruikt.

Het gaat om een circuit van 5,3 kilometer lang dat een soort zelfde uitstraling moet krijgen als de Grand Prix van Monaco. Dit voorstel is één van de drie plannen waarmee Kaapstad de Formule 1 wil terughalen naar Zuid-Afrika.

“De natuur is schitterend in de omgeving van het circuit. Als Monaco bekend staat om de Franse Rivièra, moet Kaapstad bekend worden om de 'Afrikaanse Rivièra'”, aldus Ester Henderson, die zich namens The Cape Town Grand Prix Bid Company bezighoudt met de plannen.

Henderson hoopt op steun van de Zuid-Afrikaanse politiek voordat Bernie Ecclestone moet worden overgehaald. De Brit lijkt daar wel iets voor te voelen getuige eerdere uitspraken. “Afrika is een ander continent waar we actief zouden moeten zijn”, vertelde hij afgelopen zomer.”

“Hopelijk heeft het WK voetbal vele ogen geopend in de Formule 1, zodat het besef groeit dat we ook daar een race moeten organiseren. Ik zou het een fijne gedachte vinden om in vrijwel de hele wereld actief te zijn met de Formule 1.”

De 23e en voorlopig laatste Grand Prix van Zuid-Afrika werd in 1993 gewonnen door Alain Prost.