Op zaterdag 10 september 2011 is het vijftig jaar geleden dat Wolfgang von Trips verongelukte tijdens de Grand Prix van Italië.

Het talud aan de linkerkant van het rechte stuk dat naar de Parabolica loopt is er nog, alleen staat vlak voor de bocht nu een tribune. Ongeveer daar raakten de Ferrari van Von Trips en Clarks Lotus elkaar. Von Trips lag op de vijfde plek, vlak voor Clark, maar die kon met zijn lichtere auto later remmen dan de Duitser. Toen Von Trips naar links stuurde om de juiste lijn voor de Parabolica te nemen, raakte hij de voorkant van Clarks auto. De Schot kwam na een wilde spin in het gras naast de baan tot stilstand.

Von Trips had minder geluk. Ziijn auto lanceerde zichzelf tegen het talud, waar de toeschouwers als grasprieten werden neergemaaid. Vijftien van hen vonden de dood, en ook Von Trips moest het ongeluk met de dood bekopen. Hij had tot de fatale race de leiding in het wereldkampioenschap, dat uiteindelijk gewonnen wordt door Phil Hill. “Ik wilde graag de titel, maar niet tegen deze prijs”, vertelde de Amerikaan.

Wolfgang Alexander Graf Berghe von Trips maakt een stormachtige entree in de Grand Prix-wereld als hij in 1956 in een van de acht Lancia-Ferrari D50’s in de Grand Prix van Iitalië mag starten. Een afgebroken stuurarm in de training veroorzaakt een zwaar ongeluk, waardoor Von Trips niet aan de race kan deelnemen.

In de seizoenen die volgen wordt Von Trips door Ferrari incidenteel ingeschreven voor Grands Prix. Daar toont hij aan over talent te beschikken, maar in zijn ijver een vaste plek in het team te verwerven maakt hij ook veel ongelukken. In 1961, zijn tweede seizoen als vaste coureur van Ferrari, maakt hij eindelijk naam door overtuigend de Grands Prix van Nederland en Groot-Brittannië op zijn naam te schrijven.

Door zijn adellijke komaf voelt Von Trips voortdurend de nood om zichzelf te bewijzen als serieuze autocoureur. Zijn twee zeges in 1961, samen met uitstekende tweede plaatsen in België en Duitsland, bevestigen dat Von Trips meer is dan de rijke playboy waarvoor hij in het begin van zijn carrière wordt gehouden.

Zes jaar na zijn Formule 1-debuut, dat begon met een ongeluk op Monza, is Von Trips op weg naar de bekroning van zijn carrière. Een bekroning die er nooit komt. Samen met de toeschouwers Augusto Camillo Valleise, Franca Duguet, Luigi Motta, Luigi Fassi, Laura Zorzi, Albino Albertini, Paolo Perazzone, Mario Brambilla, Giuseppina Lenti, Claudia Polognoli, Franz Waldvogel, Luigi Freschi, Roberto Brambilla, Rinaldo Girod en Renato Janin sterft Von Trips in de remzone van de Parabolica.

Lees meer over de illustere carrière, de onfortuinlijke dood en de nalatenschap van Wolfgang Alexander Graf Berghe von Trips in het komende nummer van Formule 1, dat donderdag 15 september verschijnt.