Red Bull heeft ervoor gekozen Daniil Kvyat bij opleidingsteam Toro Rosso te houden. Een beslissing die Pierre Gasly, de andere kandidaat voor het zitje, niet begrijpt.

Dat vertelt de Franse GP2-coureur aan Autosport. “Het was mijn doel in 2017 in een Toro Rosso te zitten en ik begrijp de beslissing die is genomen eigenlijk niet. Er is me ook geen reden gegeven.”

“Het zag er goed voor me uit toen ik er over sprak met Helmut Marko”, zegt Gasly over zijn gesprekken met het hoofd van Red Bulls talentenprogramma. “Ik weet dus ook niet wat er precies gebeurd is.”

“In twee, drie dagen tijd is alles snel veranderd en hebben ze voor Kvyat gekozen. Ik snap het niet. De indruk die ik krijg, is dat het een geval is van ‘juiste plek, maar verkeerde tijd’.”

Ondanks de teleurstelling, kijkt Gasly nu vooruit. Naar een debuut bij een ander Formule 1-team, misschien wel. “Er zijn nog veel zitjes vrij, dus qua opties ligt het nog redelijk open.”

“Ik heb veel met Helmut gesproken en hij weet dat de Formule 1 mijn doel is. We moeten nu dus de beste optie zien te vinden. In de Formule 1 of, als dat er niet in zit in 2017, ergens anders om me klaar te maken voor 2018.”

Het is daarbij een optie, zo stelt Gasly, om verder te gaan als testrijder van Red Bull. “Het is nog niet voorbij. Dit is frustrerend, maar ik heb lang geleden al geleerd dat het soms raar loopt in de Formule 1.”

“Je moet daar mee om kunnen gaan. Dit maakt me mentaal alleen maar sterker en ik ben nu meer gemotiveerd dan ooit om de GP2-titel te winnen”, aldus Gasly, die daarom vecht met GP2-koploper Antonio Giovinazzi.

Formula One World Championship 2016, Round 18, United States Grand Prix, Austin, United States, Saturday 22 October 2016 - L to R): Frederic Vasseur (FRA) Renault Sport F1 Team Racing Director with Pierre Gasly (FRA) Red Bull Racing Third Driver.

Gasly met Renault-teambaas Frédéric Vasseur.