Williams heeft de hulp ingeroepen van mede-oprichter en engineer Patrick Head om het team vooruit te helpen in de huidige moeilijke tijden. Head keert zo, na een afwezigheid van een jaar of zeven, als consultant terug bij het gevallen topteam.

Head was in 1977 samen met naamgever Frank Williams één van de oprichters van het team van Williams, nadat Williams’ eigen eerste poging met Frank Williams Racing eerder in de jaren zeventig geen succes was geworden. De tweede keer dat Williams – nu dus met Head – het probeerde, ging het stukken beter: Williams groeide in de jaren tachtig uit tot grootmacht in de Formule 1 en won tot en met 1997 zeven rijders- en negen constructeurtitels.

Frank Williams en Patrick Head.

Na een aantal jaren met pieken en dalen vertrok Head eind 2011 bij het team. In 2014 leefde het team weer op met de introductie van de hybride krachtbronnen en finishte als derde in het WK, een resultaat dat het in 2015 herhaalde, al scoorde het sindsdien elk jaar minder punten en zakte af.

2018 was daarbij een rampjaar voor het team uit Grove, dat met slechts zeven punten als laatste in het WK eindigde. In 2019 kent het team, waar Frank Williams’ dochter Claire tegenwoordig de dagelijkse leiding heeft, wederom een slechte seizoensstart.

Lees ook: Claire Williams door het stof: ‘Dit was gênant, wij zaten fout’

Williams zit daarbij, ogenschijnlijk, zonder sterk technisch leiderschap sinds technisch directeur Paddy Lowe begin maart voor onbepaalde tijd met verlof is gegaan, al is het zeer de vraag of Lowe nog terugkeert bij Williams. Het team bevestigt daarbij nu tegenover Formula1.com dat Head ‘momenteel ondersteuning biedt aan ons team van engineers, voor de korte termijn en op consultancy-basis.”

Lees ook: Lowe (permanent?) met verlof: waar ging het mis met Williams’ technische topaanwinst?