Lewis Hamilton heeft de Britse Grand Prix gewonnen. Het is de zesde keer dat de Mercedes-coureur zijn thuisrace wint. Teamgenoot Valtteri Bottas eindigde op gepaste afstand als tweede. ‘Driver of the day’ Charles Leclerc mocht namens Ferrari als laatste naar het podium.

De Britse Grand Prix stond bol van de actie. Al vanaf het doven van de startlichten barstte de strijd om de overwinning los tussen polesitter Bottas en thuisrijder Hamilton. Bottas hield zich echter breed en kon Hamilton zo lang achter zich houden. Achter de Mercedes-kemphanen waren de Ferrari’s en Red Bulls ook met elkaar in gevecht, constant van positie wisselend. Het was allemaal koren op de molen van de Mercedessen, die een flinke voorsprong opbouwden.

Max Verstappen verschalkt Charles Leclerc in de pitstraat. © Motorsport images.

Safety Car is keerpunt
Dankzij een spin van Antonio Giovinazzi kwam de Safety Car in ronde twintig naar buiten, waardoor Hamilton Bottas verschalkte, om de leiding vervolgens niet meer weg te geven. Smaakmakers waren de hoofdrolspelers van de Oostenrijkse Grand Prix: Charles Leclerc en Max Verstappen. Zij vochten zowel voor als na de safety car een rondenlang gevecht uit en net als twee weken geleden trok Verstappen aan het langste eind, ditmaal mede geholpen door een razendsnelle pitstop van zijn pitcrew.

Verstappen ging hierna op weg naar het podium. Daarvoor hoefde hij alleen nog Sebastian Vettel in te halen, maar direct nadat hij dat deed ging het compleet mis voor beiden. Vettel miste zijn rempunt en knalde in de staart van de Red Bull. Beide mannen schoten van de baan af en konden wonderwel hun weg vervolgen. Verstappen besloot de race ondanks het uitstapje op de vijfde plek, Vettel viel terug naar de staart van het veld en kreeg nog een tijdstraf van tien seconden aan zijn broek.

Pierre Gasly erfde door het incident de vierde plek, een evenaring van zijn beste resultaat. Carlos Sainz was als zesde ‘best of the rest’, gevolgd door Daniel Ricciardo. Kimi Räikkönen en Daniil Kvyat maakten indruk met een achtste en negende plek, Nico Hülkenberg maakte de top tien compleet. Hamilton won niet alleen de race, hij reed ook de snelste ronde.

© Motorsport images.