Wanneer Max Verstappen komende zondag bij de Hongaarse GP minimaal achtste wordt, rijdt hij ook volgend jaar voor Red Bull. De veelbesproken ontsnappingsclausule met zijn werkgever houdt volgens ingewijden onder meer in dat Verstappen onder zijn huidige contract uit kan als hij bij het ingaan van de zomerstop – die maandag begint – niet in de top-3 van het wereldkampioenschap staat.

Er werd een maand geleden voorafgaand aan de Oostenrijkse GP veel geschreven en gesproken over Verstappens prestatieclausule. Manager Raymond Vermeulen bevestigde tegenover FORMULE 1 dat er wel degelijk eentje is. Hoe de clausule er precies uitziet wilde hij destijds niet kwijt. “Red Bull weet hoe die eruit ziet, wij natuurlijk ook.”

Lees ook: Verstappens manager Vermeulen bevestigt: ‘Er is een prestatieclausule’

Volgens een ingewijde is de belangrijkste voorwaarde in de clausule simpel: wanneer Verstappen na de Hongaarse GP, de laatste voor de zomerstop, niet in de top-3 van het wereldkampioenschap zou staan, zou hij vrij zijn om in 2020 een deurtje verder (Mercedes heeft een oogje op hem) te gaan kijken. Dat kan overigens nog steeds.

Sebastian Vettel, de nummer vier in het WK-klassement, heeft een achterstand van 21 punten op Verstappen (162 om 141). Indien de Duitser op de Hungaroring wint en zijn Nederlandse collega minder dan vier punten scoort, gaat hij hem op de ranglijst voorbij. Bij een gelijk puntenaantal telt het aantal GP-zeges en daarin kan Vettel, die dit jaar nog geen race won, hem niet meer overtreffen. De teller van Verstappen staat immers al op twee.

Lees ook: Verstappens manager Vermeulen: ‘We hebben altijd gezegd: we zitten hier goed, maar willen winnen. Dat doen we nu’

In gesprek met Sky Sport bevestigde Red Bulls topman Helmut Marko op de Hungaroring dat de kans dat Verstappen volgend seizoen blijft ‘99 procent is’. “Ik ben niet goed in rekenen, maar Sebastian zou moeten winnen en Max geen punten moeten scoren”, zo onthulde hij.

Verstappen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zich bij Red Bull op zijn gemak voelt en in het project met de (nieuwe) motorleverancier Honda gelooft. In de laatste drie races – met overwinningen in Oostenrijk en Duitsland – scoorde hij de meeste punten van het hele veld. Daardoor klom hij waarschijnlijk tot opluchting van Marko op naar de derde plaats in de WK-stand. Ook in Hongarije is Verstappen kansrijk. De korte en bochtige Hungaroring is traditioneel een geschikt circuit voor  Red Bull, al viel Verstappen vorig jaar vroeg in de race uit met motorpech.