Manager Raymond Vermeulen zag Max Verstappen in Duitsland zijn tweede race van 2019 winnen met Red Bull. Over de een maand geleden nog zo veelbesproken prestatieclausule, hoor je na twee zeges in drie races tijd niemand meer. “We hebben altijd gezegd: ‘we zitten hier goed, maar we willen wel winnen’. Dat zijn we nu aan het doen.”

Raymond, je gaat natuurlijk over de zakelijke kant van Max’ carrière, maar als raceliefhebber was dit genieten, toch?
Vermeulen: “Dit was er een uit het boekje, ja. Het was voor iedereen een gok hoe het met die regen, en de regenbanden en intermediates, zou verlopen. Ik denk een goede beslissing van de FIA om toch een staande start te doen, anders krijg je toch een vrij saai begin vaak. Daarna kwamen de ongelukken. Deze race was spot-on, ik denk dat de Formule 1 hier heel blij mee kan zijn.”

Over Max, hij wint geen saaie races, hè?
“Nee, hij wint ze wel in stijl allemaal! Ze gaan wel allemaal de geschiedenisboeken in. Ook hier: het was niet gemakkelijk, hij heeft wel moeten knokken, vijf keer de pits in, dus ja…”

Lees ook: Verstappen wint doorweekt spektakelstuk op Hockenheim

Verstappen en Vermeulen. Foto: Red Bull.

Voor jullie moet dit ook lekker zijn wat betreft het vertrouwen en de prestaties.
“Ja, met de auto zitten we er gewoon bij. We moeten nog een klein stapje maken, maar als je kijkt naar Engeland, daar hadden we tweede kunnen worden en poleposition kunnen rijden, dus ik denk wel dat we echt veel dichterbij zitten.”

In Oostenrijk was die eerste zege er natuurlijk al, maar het lijkt alsof in Engeland de grotere stap is gezet, niet?
“Ja, terwijl dat weekend daar niet makkelijk begon met die vrijdag, met balansproblemen. Maar we zitten bij een super team – vandaag ook weer met de strategie. Je ziet zelfs bij Mercedes dat er met pitstops paniek kan zijn, maar hier was alles perfect, dus complimenten aan het team.”

Een maandje geleden had iedereen het nog over de prestatieclausule in Max’ Red Bull-deal, daar hoor je nu niemand meer over.
“Weet je wat het is: deze business is synoniem met presteren, dus iedereen heeft hier prestatieclausules. Iedereen wil meedoen op het hoogste niveau. We hebben altijd gezegd: ‘we zitten ontzettend goed hier, maar we willen wel winnen’. Nou, dat zijn we nu aan het doen.”

Lees ook: Verstappens manager Vermeulen bevestigt: ‘Er is een prestatieclausule’

Verstappen heeft in 2019 al twee zeges gepakt.

Is dit, met oog op het toekomstperspectief, de progressie die jullie willen zien?
“Wij hebben gezegd: ‘wij willen races winnen’. Als ik ze vanaf Oostenrijk bij elkaar pak, dan zitten we erbij zoals wij willen dat we erbij zitten.”

Het seizoen is nog lang, maar de laatste jaren hebben we gezien dat Red Bull en Max vaak sterk zijn in de tweede helft…
Lacht: “Ja, dus we weten waar we nog moeten verbeteren!”

Maar dit is wel hoopgevend dan, of niet?
“Natuurlijk. We weten wat er nog bij Red Bull in de pijplijn zit, wat er bij Honda in de pijplijn zit, dus we gaan die tweede helft – met Hongarije erbij – met heel veel vertrouwen tegemoet en ik denk ook echt dat we een hele sterke tweede helft zullen hebben.”

Lees ook: Horner lovend over Verstappen na ‘sensationele’ zege: ‘Max was een klasse apart’