*

Horner lovend over Verstappen na sensationele zege: ‘Max was een klasse apart’

Laurens Stade

Laurens Stade

28 juli 2019 19:03

Horner lovend over Verstappen na sensationele zege: ‘Max was een klasse apart’

Red Bull-teambaas Christian Horner kan zijn geluk niet op na de sensationele overwinning van Max Verstappen. De Nederlander hield zijn hoofd koel en won de incidentrijke Grand Prix van Duitsland. Horner noemde de Nederlander een klasse apart en prijst zijn goede herstarts.

”Ongelofelijk, op zo’n manier winnen. Onder dit soort omstandigheden, is het een beetje een loterij”, aldus Horner bij Sky Sports. ”Max hield z’n hoofd koel, hij was briljant. En de pitcrew: negen pitstops verdeel over twee auto’s, waarvan vijf voor Max, ongelofelijk.”

De chaotische race werd gekenmerkt door een extreem aantal pitstops, om precies te zijn 78. De omstandigheden waren lastig, ook voor Red Bull. ”Van de vijf stops was er een verkeerd, althans, we gingen voor de mediums, denkende dat we misschien vanaf dat moment tot aan de finish op die banden moesten rijden. Daarna was het weer een reset. Je moet je hoofd er bij houden”, aldus de Red Bull-teambaas.

Lees ook: Zegevierende Verstappen: ‘Het gaat erom dat je geen fouten maakt’

Foto: Motorsport Images

Lastige omstandigheden
Door de vele incidenten moest de safety car ook een aantal keren op de baan komen. Horner zag dat Verstappen na die situaties het verschil maakte. ”Max’ herstarts waren ongelofelijk. We hadden de kans bij de laatste – of voorlaatste – pitstop nieuwe banden eronder te gooien, en dat gaf Max een hele goede kans op nieuwe softs een groot gat te bouwen. Hij schoot echt weg”, aldus de Brit.

Gedurende de race vielen er druppels, maar er waren ook momenten dat de baan opdroogde. ”We probeerden er gewoon voor te zorgen op het juiste moment op de juiste banden te staan. Naar de radar kijken heeft geen zin, onder die omstandigheden, want elke bocht ligt er anders bij”, aldus Horner.

Lange tijd werd er regen verwacht voor de race, en deze kwam ook. Bij Red Bull wisten ze dat Verstappen daardoor een grotere kans had op de winst. ”Max blinkt uit in dit soort races. Hij had alles volledig onder controle terwijl hij zich naar voren vocht. Toen hij met Bottas knokte, was hij wat harder voor de banden. We gaven hem alle mogelijke informatie over hoe zijn banden ervoor stonden tegenover die van de rest. Maar hij kon telkens pushen, en eenmaal op kop was hij een klasse apart”, aldus Horner.

Lees ook: Verstappen wint doorweekt spektakel in Hockenheim, sensationeel podium Kvyat en Vettel

Foto: Motorsport Images

Slechte start
Aan de andere kant van de garage heerste opnieuw teleurstelling. Pierre Gasly kon het tempo vooraan niet bijbenen en moest uiteindelijk uitvallen nadat hij achterop Albon reed. ”Dat was jammer. We hadden een probleem bij de eerste stop, waardoor hij terugviel”, aldus Horner. ”Daarna werkte hij zich weer een weg naar voren. Hij deed een stop minder dan Max. Hij lag bij een van de herstarts voor Vettel, maar ging een paar keer wijd in bocht één. Hij vond daarna weer een weg naar voren. Toen gebeurde dat incident met Alex. Ik heb er nog niet naar gekeken, maar het lijkt me een racing incident onder dat soort omstandigheden.”

Bij de start van de race waren er geen blije gezichten bij Red Bull. Allebei de coureurs kwamen slecht van de startplaats weg, waardoor ze een aantal posities verloren. Horner is in ieder geval duidelijk over het verloop van de starts: ”Was ik bijna vergeten! Ze waren vrij vreselijk. Ik weet niet of het door die kant van de grid of wat anders komt. Ze stonden haast stil. Je hart zakt je in je schoenen op zo’n moment. Maar: ze hielden hun hoofd koel, vooral Max, hij hield in wie hij voorbij moest en viel de Mercedessen aan”, aldus Horner.

Strijd om kampioenschap
Het is de tweede overwinning van Verstappen dit seizoen, en dat in een tijdbestek van drie races. Horner ziet de Nederlander door de nul-score bij Mercedes in de buurt komen van Bottas in het kampioenschap, en inlopen op kampioenschapsleider Hamilton. ”We zijn halverwege, hebben twee races gewonnen en wat podiumplekken gepakt en nog wat ‘wat als’-momenten gekend. We hebben een auto waarmee we ons nu vooraan kunnen kwalificeren, en met geweldige snelheid in de race. Iedereen op de fabriek doet alles om de auto sneller te maken.”

”Hopelijk behalen we een goed resultaat in Boedapest voor de zomerstop en daarna meer mooie dingen in de tweede seizoenshelft”, aldus Horner.