De FIA heeft verdere richtlijnen uitgevaardigd over het gebruik van geblazen diffusors en de manier waarop teams uitlaatgassen mogen gebruiken om – met deze diffusors – extra downforce te genereren.

In een memo aan de teams geeft de FIA aan dat de opgestelde richtlijnen volgende week in de Technische Werkgroep besproken zullen worden, waarna men deze vanaf de Grote Prijs van Engeland – die van 8 t/m 10 juli op de kalender staat – wil doorvoeren.

De FIA – die al langer van plan is de door uitlaatgassen geblazen diffusor in de ban te doen – blijft namelijk bij haar standpunt dat deze vinding in strijd is met het technische reglement, terwijl men tevens bang is dat er op dit vlak een ontwikkelingswedloop ontstaat en de kosten dan de spuigaten uitlopen.

De FIA geeft verder aan dat ze elke vorm van geblazen diffusor vanaf 2012 wil gaan verbieden, terwijl men ook regels wil invoeren om een terugkeer naar meer ‘conventionele’ uitlaatinstallaties te bewerkstelligen.

Hoewel de FIA de teams tijdens de vergadering van de Technische Werkgroep van volgende week nog wel enige inspraak wil geven wat betreft de details van de restricties, geeft de internationale autosportbond aan voet bij stuk te willen houden wat betreft het in de ban doen van de door uitlaatgassen aangespoorde diffusors.