Pirelli laat niets aan het toeval over en test de nieuwe Formule 1-banden onder diverse omstandigheden. Vandaag staat een natte baan in het donker op het programma.

Opmerkelijk genoeg heeft Pirelli het vrijwel altijd zonnige Abu Dhabi uitgekozen om deze test af te werken. “Dat komt omdat het hier warmer is”, verklaart Paul Hembery, de chef van het autosportprogramma van Pirelli. “Natuurlijk zijn er talloze plaatsen in Europa waar we kunnen testen in de regen, maar als het daar regent, is het ook koud.”

“Als het in Maleisië, Japan of Singapore regent tijdens de Grands Prix zijn de omstandigheden anders. De temperaturen blijven hoog als het regent. Onze banden zijn erg gevoelig voor dit soort condities, dus hiermee vergaren we nuttige informatie waarmee we de banden nog competitiever kunnen maken.”

Dat de test in het donker wordt gehouden, heeft niet zozeer te maken met het oefenen voor de nachtrace in Singapore, maar heeft een praktische reden. “We willen niet dat het water op de baan verdampt door de zon”, zegt Hembery. Toch is hij ook benieuwd naar de bevindingen van testcoureur Pedro de la Rosa op het gebied van zicht.

“Dit is waarschijnlijk de eerste test onder volledig natte omstandigheden in het donker”, aldus Hembery. “We hebben gisteren een proefronde gedaan met het kunstlicht op ongeveer vijftig procent vermogen en het zicht was eigenlijk beter dan wanneer het overdag zou regenen. We gaan kijken hoe het is wanneer de lampen op volle sterkte branden.”