Door de terugkeer van Caterham heeft de FIA het kwalificatie-format wederom moeten aanpassen. Nu er twintig coureurs meedoen, worden er zowel in Q1 als Q2 telkens vijf uitgeschakeld.

Oorspronkelijk bestond het deelnemersveld in 2014 uit 22 coureurs, wat betekende dat er in Q1 – de eerste kwalificatie-heat – zes coureurs zouden worden uitgeschakeld, waarna eenzelfde aantal in de tweede deel van de kwalificatie geëlimineerd werd. Q3 was daarna een strijd om de plekken één tot en met tien.

Aangezien Marussia en Caterham in Amerika en Brazilië verstek lieten gaan, reden er aldaar maar achttien auto’s rond. Dat had zijn weerslag op de kwalificatie, want tijdens die raceweekends werden er in Q1 en Q2 telkens maar vier coureurs per heat uitgeschakeld, waardoor Q3 een top tien shoot out bleef.

Met de terugkeer van Caterham in Abu Dhabi, is voor een tussenoplossing gekozen: van de twintig coureurs die zaterdag aan Q1 van de kwalificatie meedoen, mogen de vijf traagste deelnemers niet verder. Voor de vijftien overgebleven deelnemers aan Q2 gaat het zoals altijd om een plekje bij de eerste tien, wat betekent dat er ook dan weer vijf afvallen en Q3 zoals het hoort een duel om de eerste tien plekken blijft.