Met Fernando Alonso op de achtste plek en Kimi Räikkönen op de tiende speelde Ferrari een bijrol in de kwalificatie. Meer was ook niet mogelijk, oordelen de Spanjaard en Fin.

“Ai, ai, ai! Dit is toch onmogelijk”, zo begon Alonso zijn kwalificatie tierend en mopperend, omdat zijn ERS niet was opgeladen voor de Scuderia hem de baan op stuurde en hij ook nog eens te dicht in de buurt van een Lotus zat.

Alonso wist Q1 echter zonder moeite door te komen, waarna hij in Q2 met P10 weliswaar de laatste coureur was die doorgang verkreeg tot Q3, maar de marge was dusdanig dat Alonso zich geen zorgen hoefde te maken. In Q3 waren de marges echter miniem en dat betekende dat P8 zijn deel was.

“Als ik een tiende sneller was geweest, had ik vijfde gestaan, maar het zat gewoon erg dicht bij elkaar en nu moeten we hier maar tevreden mee zijn”, meent Alonso, die naar eigen zeggen ‘een goed rondje’ produceerde in zijn enige run tijdens de laatste heat.

Dat hij daarvoor in Q1 nog liep te klagen over het gebrek aan ERS en de positionering op de baan, komt volgens Alonso omdat Ferrari ‘simpelweg nog niet klaar was voor het begin van de sessie’. Aangezien het in de heats daarna goed ging, staat de ambitieuze Spanjaard er verder echter niet bij stil.

Waar hij vooruitblikkend op de race van zondag nog wel even over nadenkt, is de stand in het constructeurskampioenschap, waarin het als vierde geklasseerde Ferrari nog ingehaald kan worden door McLaren. “Beide McLarens staan voor ons op de grid, dus we weten wat ons te doen staat: posities goedmaken. Ik hoop dat het lukt.”

Räikkönen
In de andere F14 T was Räikkönen gelukkiger met hoe de auto aanvoelde dan hij dit jaar doorgaans is geweest, zo vertelt hij aan het Finse MTV3. “Dat is eigenlijk het hele weekend al zo op deze baan, maar qua tempo zat er niet meer in dan dit.”

“Dit was zo ongeveer het maximale”, oordeelt hij verder. “Gezien onze huidige situatie, moeten we het hiermee doen. We zien de Mercedes-teams weliswaar vaak tijd vinden na de vrije trainingen, maar wij zitten meestal al snel op een bepaald niveau en daar blijven we dan”, weet de nummer tien.