De hoofdontwerper van Red Bull Racing, Adrian Newey, zegt dat hij het ‘fantastisch’ had gevonden om samen met Fernando Alonso te werken. Newey noemt de Spanjaard ‘een van de beste coureurs van dit tijdperk’ en beweert dat het ‘bijna’ tot een samenwerking kwam.

”Hij heeft weinig geluk gehad met de keuzes die hij maakte. Maar als we hem spraken was hij altijd heel aardig. Het had fantastisch geweest om met hem samen te werken”, aldus Newey tegenover het Spaanse blad Esquire.

”Alonso is een van de beste coureurs van dit tijdperk”, voegde hij toe. ”Fernando’s prestaties overtroffen vaak de auto waarmee hij reed. Dat is een kenmerk van een geweldig coureur: het vermogen om in een minder goede auto op te vallen.”

De timing van deze uitspraken is op zijn minst interessant te noemen, omdat er geruchten gaan dat het management van de tweevoudig wereldkampioen gesprekken zou hebben met de drie topteams. Tevens wordt Sebastian Vettel in verband gebracht met een mogelijke terugkeer naar Red Bull. ”Alonso en Vettel bij Red Bull zou net zo zijn als Ayrton Senna en Alain Prost”, aldus de 60-jarige Newey. De Brit was actief betrokken bij de onderhandelingen om de Spanjaard in 2008 naar het team te halen.

Lees ook: McLaren: ‘Alonso is vrij omandere mogelijkheden na te jagen, maar blijft bij de familie’

Fernando Alonso testte eerder dit jaar nog voor McLaren in Bahrein. Foto: Motorsport Images

Mogelijke terugkeer Alonso
”Het is een van de dingen die helaas nooit is gebeurd, maar het gebeurde wel bijna”, doet Newey uit de doeken over de onderhandelingen die in 2007 plaatsvonden. ”Ik denk dat we heel veel successen zouden hebben gekend, maar het is niet gelukt.”

”Bij Red Bull hebben we de filosofie om onze eigen coureurs op te leiden. Dat heeft zeker meegespeeld bij de keuze. We hebben elkaar een aantal keren ontmoet en er waren onderhandelingen in Oostenrijk, maar uiteindelijk kwam er niks van”, aldus Newey.

Fernando Alonso maakte vorig jaar bekend te stoppen met de Formule 1, maar liet de deur voor een terugkeer altijd op een kiertje staan. Hij ziet een terugkeer naar de koningsklasse echter alleen zitten als hij bij een team komt waarmee hij kan strijden om de overwinning. De 37-jarige Spanjaard maakte een tweetal uitstapjes naar de Indy 500 en deed namens Toyota mee aan het World Endurance Championship. Alonso won tweemaal de 24 Uur van Le Mans. Momenteel rijdt de Spanjaard in geen enkele raceklasse mee.

Lees ook: Geen McLaren-tests meer voor Alonso: ‘Norris en Sainz zijn de toekomst’