*

McLaren: ‘Alonso is vrij om andere mogelijkheden na te jagen, maar blijft bij de familie’

Daan de Geus

Daan de Geus

6 juli 2019 10:26

McLaren: ‘Alonso is vrij om andere mogelijkheden na te jagen, maar blijft bij de familie’
Motorsport Images

McLaren laat Fernando Alonso vrij om andere mogelijkheden na te jagen in de autosport, maar de Spanjaard blijft onderdeel van de ‘McLaren-familie’, aldus het team.

Vrijdagmiddag was het bericht er ineens: McLaren en Alonso zouden, na het mislukken van hun meest recente Indy 500-avontuur en met niks meer op het gezamenlijke programma, ‘uit elkaar’ gaan.

In reactie op die berichtgeving verduidelijkt een McLaren-woordvoerder desgevraagd dat Alonso “vrij is om andere mogelijkheden in de autosport te achtervolgen en we hem daarbij steunen”, maar ook dat de tweevoudig wereldkampioen “net als alle voormalige en huidige McLaren-coureurs altijd onderdeel blijft van de McLaren-familie. We hebben een goede relatie met Fernando.”

De McLaren-woordvoerder bevestigt daarbij wat McLaren-teambaas Andreas Seidl eind juni al aankondigde: “We hebben geen plannen om Fernando dit jaar nog tijdens verdere Formule 1-tests in te zetten. Onze focus ligt op onze huidige coureurs Carlos Sainz en Lando Norris.”

Lees ook: Geen McLaren-tests meer voor Alonso: ‘Norris en Sainz zijn de toekomst’

Toekomst Alonso onduidelijk
Alonso testte eerder dit jaar nog twee dagen voor McLarens Formule 1-team in Bahrein en deed afgelopen mei met McLaren een vergeefse poging zich te kwalificeren voor de Indy 500. Meer succes had Alonso in het World Endurance Championship met Toyota: hij won zowel de 24 Uur van Le Mans als het kampioenschap in de langeafstandsklasse.

Na het winnen van Le Mans heeft Alonso een punt gezet achter zijn WEC-periode met Toyota. Wat de 37-jarige coureur uit Oviedo nu gaat doen, is nog niet duidelijk.

Alonso heeft gezinspeeld op een terugkeer naar Indy in zijn streven de triple crown te winnen, maar full-time deelname aan het Indycar-kampioenschap uitgesloten. De triple crown is de officieuze eretitel voor het winnen van de Grand Prix van Monaco en 24 Uur van Le Mans (wat Alonso allebei al twee keer is gelukt) en de Indy 500.

Lees ook: ‘Zeer onwaarschijnlijk’ dat McLaren in 2020 fulltime in Indycar gaat racen

Of dat dan weer met McLaren is, is de vraag. Voor nu wordt Alonso in verband gebracht met deelname aan de Dakar-rally en wellicht enige vooraanstaande endurance-races.

Alonso wil alleen topteam in F1
Omdat Alonso de deur zelf altijd op een kier heeft gehouden, valt een Formule 1-comeback ook niet helemaal uit te sluiten, al heeft hijzelf aangegeven alleen terug te willen keren bij een topteam waarmee hij races kan winnen. Bij McLarens Formule 1-stal is geen plek voor hem, verklaarde CEO Zak Brown onlangs.

Lees ook: Seidl: ‘Alonso en Vandoorne hebben ons op de zwaktepunten gewezen’

 

Lees meer over

Alonso Mclaren