Alexander Albon reed in Bahrein naar zijn eerste punten in de Formule 1. Onderweg moest hij wel door een zee van vonken. “Ik kon de hitte voelen,” zoals de Thaise Brit het beschrijft in een vlog op het officiële Twitteraccount van Toro Rosso.

Het zag er lange tijd naar uit dat de rookie net niet in de punten zou eindigen, maar de dubbele uitvalbeurt van de Renaults bezorgde Albon uiteindelijk zijn eerste twee punten op de negende plek.

Dat had de jonge coureur zelfs niet meteen door. “Ik was verrast. Je rijdt je race, iedereen pitte maar en daardoor weet je niet met je wie je echt aan het strijden bent.” Toen het team hem zijn positie aan het einde van de race meedeelde, was hij verbaasd. “Je denkt dat de race er gewoon op zit, tot het team zegt ‘je bent P9’ – ‘oh, oké dan’.”

Albon kwam ook nog even terug op zijn start. “In bocht 1 zat ik ingesloten. Ik speelde het iets te veilig. Ik zag anderen remmen en remde dan ook maar.” Maar in bocht 3 kreeg de Toro Rosso-coureur het even warm toen hij achter Stroll reed. “Wat gebeurt er, heeft hij schade?” De Racing Point creëerde een zee van vonken. “De sparks waren een afleiding. Niet enkel visueel, ze waren ook erg warm. Ik kon de hitte voelen.”

Maar echt bezorgd was Albon niet. “Ik maakte me geen zorgen, maar het was een nieuwe ervaring. Ik dacht ‘wow, ik moet hier uit geraken’,” besluit de rookie.

Lees ook: Renault beleeft teleurstellend weekend in Bahrein