*

Albon tikkie nerveus, Verstappen stoïcijns: kersvers Red Bull-duo debuteert op persco

Sjaak Willems

Sjaak Willems

29 augustus 2019 17:41

Albon tikkie nerveus, Verstappen stoïcijns: kersvers Red Bull-duo debuteert op persco

Alexander Albon heeft er zin in, is wel een tikkeltje nerveus maar ook nuchter voor zijn eerste race met Red Bull: “Uiteindelijk is het ook maar een auto met vier wielen, net als de vorige.”

Bij de internationale persconferentie in Spa Francorchamps werd de Thai uitgebreid bevraagd over zijn veelbesproken promotie van Toro Rosso naar Red Bull. “Ik had op een relaxte zomerstop gerekend. Ik hoorde het tijdens een vergadering in Oostenrijk met Helmut Marko, aan het begin van de zomerstop. We waren eigenlijk klaar en toen zei doctor Marko: ‘Oh, trouwens… Jij gaat rijden voor Red Bull.’ Ik heb eerst mijn ouders gebeld, we hebben dit toch echt samen beleefd. Mijn moeder kon het niet geloven, mijn vader was misschien nog wel blijer dan ik was.”

Lees ook: Gasly: ‘Degradatie een teleurstelling en een beetje een shock, maar dat maakt nu niet meer uit’

Zijn nieuwe teamgenoot Max Verstappen was zoals altijd stoïcijns onder alles: “Het is moeilijk te zeggen hoe het zal gaan, dat weet ik echt niet. Ik heb in zijn schoenen gestaan, ik weet hoe het is. De tijd zal het leren hoe we het samen zullen doen. Ik vind Alex een toffe gast, ik ken hem al heel lang. Net als Pierre Gasly eigenlijk. En hij is ook snel, en hij heeft er zo te zien zin in.”

En omdat het in de zomerstop werd aangekondigd, was het lastig voor Albon om iedereen te leren kennen. “Alles ligt dan stil dus er was bijna niemand om mee te praten. Maar dat komt wel. Ik heb wel simwerk in de auto gedaan om kennis te maken, het zal wel even wennen zijn. Maar uiteindelijk heeft ie ook gewoon vier wielen, net als de Toro Rosso. Ik moet eerst alles binnen het team leren begrijpen, goed naar Max luisteren. Op een schaal van 1 tot 10 ben ik 10 voor opgewonden, maar ook wel nerveus.”

Albon meent al flinke progressie te hebben gemaakt sinds het begin van het seizoen. “Ik ben nu wel meer relaxed, in februari was het veel erger. Toen was ik een stuk nerveuzer. Uiteindelijk, terugkijkend, is mijn carrière wel om te lachen. Het is zeker geen vloeiend proces geweest, veel ups and downs. Er zijn zoveel goede coureurs geweest in de Formule 1, die echt uitstekend waren maar nooit de kans hebben gehad om in een winnende auto te rijden.”

Lees ook: Voorspel en win: een unieke Casio-case met horloge en Toro Rosso-tandwiel!

Albon benadert de nieuwe situatie dus stap voor stap, hij weet natuurlijk ook dat hij het tegen een Max Verstappen in bloedvorm moet opnemen. Bang voor schade voor zijn carrière is hij niet. “Het is een kans voor mij, ik twijfel niet aan mezelf. Ik doe dit pas zes maanden en er is echt nog veel ruimte voor verbetering maar ik ben alweer een stuk verder dan in Australië. Ik kan niet wachten. Het helpt wel dat ik achteraan zal starten, dat neemt wel een beetje druk weg”, doelt hij op hoe hem een gridstraf voor een motorwissel wacht.

Tijdens de sessie werd Verstappen nog gevraagd naar ‘de schade’ die hij zou aanrichten aan carrières. “Ik weet echt niet wat ik daar op moet zeggen eigenlijk. Ik vind het shitty. (…) Ik heb Alex heel hoog zitten, maar Pierre ook. We zullen zien.”