Jean Alesi hangt zijn helm aan de wilgen. De inmiddels 48-jarige Fransman reed in totaal 201 Grand Prix’, waarvan hij er één won.

De laatste jaren was Jean Alesi al niet meer zoveel actief in de autosport, maar eind mei deed hij nog voor het eerst in zijn leven mee aan de legendarische Indy 500. Het bleek echter geen succes, omdat de Lotus-krachtbron niet was opgewassen tegen die van Honda en Chevrolet. Het was zelfs zo erg dat de Lotus-aangedreven bolides uit de race werden gehaald, omdat ze simpelweg te langzaam waren.

Het Amerikaanse debacle doet echter niks af aan de indrukwekkende carrière die de Fransman heeft gekend. Hij reed in totaal 201 races in de koningsklasse van de internationale autosport. Zijn meest memorabele race zal ongetwijfeld de Canadese Grand Prix van 1995 zijn. Met Ferrari vierde hij destijds zijn eerste en enige overwinning.

Jean Alesi debuteerde in 1989 voor Tyrell. De teams van Ferrari, Benetton, Sauber en Prost volgden. Eind 2001 ruilde Heinz-Harald Frentzen en Alesi van stoeltje, waardoor Alesi in een Jordan afscheid nam van de Formule 1. Het jaar erop kwam hij uit in de DTM.

In de DTM liet Alesi zien nog altijd met de besten mee te kunnen. Hij won in vijf seizoen voor Mercedes vier races. Een vijfde plaats in het kampioenschap bleek tot twee keer toe het hoogst haalbare. Nadien deed de enkelvoudig Grand Prix-winnaar nog mee aan Le Mans en de Speedcar Series.

Na het mislukte Indianapolis-avontuur van dit jaar beloofde Alesi zijn fans volgend jaar sterker terug te keren. Daar komt hij nu echter op terug: “Ik heb geen zin meer om te blijven zoeken naar sponsors. Ik stop ermee.”

Foto: Jean Alesi in actie voor Jordan tijdens zijn laatste Grand Prix in 2001.