*

Alice Powell hoopt op Formule 1-debuut

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

13 november 2014 11:39

Alice Powell hoopt op Formule 1-debuut
Racepictures

Het is een kleine veertig jaar geleden dat er voor het laatst een vrouw aan de start stond in een race om het WK Formule 1, maar daar hoopt de Britse Alice Powell in Abu Dhabi verandering in te brengen. Ze aast op het vrijgekomen Caterham-zitje van Marcus Ericsson.

Powells beoogde promotie naar de Formule 1 wordt mogelijk gemaakt door haar opa Jim Fraser. Die heeft de bewindvoerder van Caterham 45 duizend euro toegezegd, als zijn kleindochter in Abu Dhabi de eerste vrije training mag rijden. “Het zou geweldig voor de sport zijn als er weer een vrouw in de Formule 1 zou racen. Veel vrouwen willen misschien niet naar een race kijken als ze alleen maar mannen zien, maar Alice zou hun aandacht trekken”, laat Fraser optekenen door de Daily Mail.

“Alice is de beste vrouwelijke coureur ter wereld, en ik denk dat ze in de Formule 1 zo tot het middenveld zou kunnen behoren. Maar voorlopig gaan we voor een vrije training”, gaat Fraser verder. Maar misschien ligt er meer in het verschiet, vertelt de 21-jarige Powell zelf aan Sky Sports: “Als de mogelijkheid om ook de kwalificatie en de race te rijden, zeg ik natuurlijk geen nee.”

Hindernissen

Of het ook echt van een debuut gaat komen, is nog maar de vraag. Op de eerste plaats omdat het hoogst onzeker is of Caterham er überhaupt bij is in Abu Dhabi – de crowdfundingactie waar de renstal zijn hoop op heeft gevestigd, heeft met slechts één dag te gaan iets meer dan de helft van het benodigde bedrag opgehaald.

Een tweede bezwaar vormt het feit dat Powell nog geen superlicentie heeft, en daar volgens de gestelde criteria ook niet voor in aanmerking komt. “Het wordt moeilijk”, geeft Powell toe, “Er zijn in het verleden genoeg mensen weggestuurd omdat ze geen superlicentie konden krijgen.”

Powells staat van dienst in lagere raceklassen zal de commissie die gaat over de superlicentie vermoedelijk niet doen stuiteren van enthousiasme. In 2010 veroverde ze in haar thuisland de titel in de Formule Renault BARC-klasse, maar een stapje hoger in de GP3 kwam Powell niet verder dan één enkel punt in 2012.

Er is dus flink wat werk aan de winkel, weet de Britse coureur. “Ik moet snel de simulator in om het circuit van Abu Dhabi te leren.” Powell heeft daarnaast nog nooit een Formule 1-auto bestuurd. “Ik heb laatst nog in de Formule Renault Asia gereden, en dat is vier divisies lager dan de Formule 1. Het zal dus een enorm verschil zijn. Als het doorgaat, moet ik ook hard gaan trainen in de sportschool om mijn lichaam klaar te maken.” Daarbij is enige haast geboden: de eerste vrije training in Abu Dhabi is al over acht dagen.

Lees meer over

Caterham Powell