*

Alonso: ‘2016 één van mijn beste seizoenen’

Daan de Geus

Daan de Geus

2 jaar geleden

Alonso: ‘2016 één van mijn beste seizoenen’
Racepictures

Fernando Alonso denkt dat 2016 zijn ‘op twee na beste seizoen’ in de Formule 1 was. Hij sluit het jaar dan ook met een erg optimistisch gevoel af.

Dat vertelt de McLaren-coureur, ondanks dat hij slechts als tiende in het WK finishte, aan F1i.com. “Ik denk dat 2012 mijn beste jaar in de Formule 1 was, voor 2014, waarbij 2016 mijn derde beste seizoen in de sport is geweest en dus het laatste ‘podiumplekje’ verdient”, zegt de kampioen van 2005 en 2006.

Alonso, die in 2012 net naast de titel greep in een nukkige Ferrari en in 2014 eveneens het maximale uit een nog minder competitieve bolide van de Scuderia wist te persen, moest het in 2016 met een McLaren – Honda doen die niet bijster sterk was, maar hem wel veel vertrouwen gaf.

“Ik voelde dat vertrouwen onder alle omstandigheden. Ook, bijvoorbeeld, tijdens de laatste tien ronden in Brazilië, in de regen op veertig ronden oude banden. Dat vertrouwen gaf me het gevoel in veel gevallen volledig op de limiet te rijden.”

Alonso vindt dat 2012, één van de drie seizoenen waarin hij vice-kampioen werd met Ferrari, zijn beste jaar in de Formule 1 was.

Kwalificatieduel
Ter illustratie hiervan, noemt Alonso het kwalificatieduel met zijn teamgenoot Jenson Button. “Jenson is een geweldige coureur, dat heb ik de afgelopen twee jaar wel gezien, maar ik versloeg hem in 2016 stelselmatig. Volgens mij won ik dat duel met 13 -5”, zegt de coureur die het eigenlijk met 15 – 4 won.

“Er waren daarbij ook nog eens een aantal kwalificaties waarbij ik vooraf al een straf had gekregen en alleen Q1 deed, dus het verschil had nog groter kunnen zijn. Ik zie 2016 dan ook als een seizoen waarin ik op een erg hoog niveau heb gepresteerd.”

Alonso denkt dat zijn kwalificatievorm onderstreept hoe sterk hij in 2016 was. Qua punten klopte hij Button echter ook ruim, met 54 om 21.

Optimisme, geluk en gemis
“Ik ben blij met wat we hebben gepresteerd, en met de progressie die het team heeft geboekt”, zegt hij na een 2016 met McLaren dat vele malen beter was dan 2015. “Dit jaar heeft me een compleet ander gevoel gegeven. Twaalf maanden geleden waren we teleurgesteld, nu overheersen optimisme en vreugde.”

“We weten dat er nog een lange weg te gaan is, maar het gevoel is een stuk beter”, zegt Alonso, die tegenover Autosport daarentegen nog wel erkent dat hij het mist om kampioenschappen te vechten. “Dat is de laatste vier jaar echter al zo”, doelt hij eveneens op zijn laatste twee Ferrari-seizoenen.

“Ik mis het gevoel van op een circuit komen en kansen hebben, maar aan de andere kant voel ik me ook enorm dankbaar dat ik dat alles – al die druk en emoties – vijf seizoenen lang heb mogen ervaren en twee titels heb gewonnen”, zo prijst hij zich gelukkig.

“Ik heb immers enorm getalenteerde collega’s die niet eens de kans hebben gehad Formule 1 te rijden. Of die, als ze het al halen, ondanks al hun talent nooit op het podium komen, nooit pole pakken, of bijvoorbeeld maar één keer winnen. Dus ja, ik prijs me gelukkig, maar ik mis het strijden om titels ook.”

Lees meer over

Alonso Ferrari Mclaren

Gerelateerd