Fernando Alonso reed als een beest en sleurde zijn McLaren naar de dertiende plaats. “Een geschenk uit de hemel”, noemt hij die startplek.

Niet omdat hij nou verwacht er zoveel mee te kunnen, maar omdat ‘niemand’ bij McLaren volgens Alonso had gedacht Q2 te halen. “In de derde training waren we immers nog zeventiende en negentiende, maar nu hebben we zicht op de top tien.”

Alonso kwam in Q2 van de kwalificatie ruim twee tienden te kort om zich bij de eerste tien te voegen en Q3 te halen. Meer zat er volgens de Spanjaard echter echt niet in. “Dit was, net als in Australië, één van de beste rondjes uit mijn Formule 1-loopbaan.”

Vandaar ook Alonso’s uitroep over de radio dat hij ‘als een beest’ bezig was. Zodoende kent hij de wet van de jungle. “Als het droog is worden we hier zondag genadeloos ingemaakt”, doelt hij op het gebrek aan vermogen van zijn Honda-motor, wat op het lange rechte stuk in China een groot nadeel is.

Regent het zondag echter, zoals wordt voorspeld, dan zijn punten misschien wel prooi voor Alonso. “Normaal gesproken maken we daar geen kans op, maar we hebben hier in China wel eerder regenraces gezien waarin van alles gebeurt. Als het een chaos wordt, is alles mogelijk.”

Vandoorne moest het met P16 doen.

Vandoorne
Waar Alonso zo trots als een pauw kan zijn met zijn rondje, daar is de Vlaming Stoffel Vandoorne een stuk minder opgetogen. “Er was zeker een kans Q2 te halen, maar dat is niet gelukt en is teleurstellend”, zegt de uiteindelijke nummer zestien.

Om nog onduidelijke redenen stond Vandoorne aan het begin van Q1 echter langer in de pits dan gepland. “Daarna was het erg haasten”, legt hij uit hoe zijn kwalificatie werd verstoord. Voor zondag hoopt de Belg nu vooral op regen om vooruit te komen.