*

Alonso blij met kwalificatie die start van P6 betekent

Daan de Geus

Daan de Geus

11 november 2017 19:23

Alonso blij met kwalificatie die start van P6 betekent
Sutton Images

Fernando Alonso start zondag als zesde, zijn beste startplek in drie jaar tijd, sinds zijn overstap naar McLaren. “Het was een goede dag.”

Alonso kwalificeerde zich in Brazilië als zevende, zijn beste kwalificatieresultaat sinds de Grote Prijs van Spanje van afgelopen mei. Door een gridstraf van Red Bulls Daniel Ricciardo mag hij zondag echter als zesde starten op het Autódromo José Carlos Pace.

“Yes! Yes!”, juicht Alonso dan ook bij het parkeren van zijn auto in parc fermé. Eenmaal bij de camera’s van de verzamelde pers in ‘het vierkantje’, staat de grijns nog steeds op zijn gezicht. “Het was een goede dag”, beaamt hij in gesprek met Ziggo Sport.

“Vrijdag waren we qua performance niet zo goed als gedacht, maar vandaag ging het om één of andere reden weer zoals gewoon. De auto deed het weer goed en voelde weer lekker aan. Hij presteerde constant”, toont Alonso zich gelukkig.

De Spanjaard haalt eveneens aan dat starten van de zesde plek tegenwoordig haast een zeldzaamheid is voor McLaren, al weet hij dat hem zondag nog een flink gevecht wacht: “Want Daniel Ricciardo en Lewis Hamilton staan achteraan, maar zullen sterk terugkomen.”

Alonso is echter geenszins van plan het die twee, of wie dan ook, makkelijk te maken. “Ik ga natuurlijk m’n uiterste best doen. Ik zal met iedereen knokken, want we willen punten pakken. Normaal beginnen wij achteraan en komen we in de buurt van punten, maar nu beginnen we van de zesde plek en moet het dus gebeuren.”

Vandoorne bleef in Q2 steken en start zondag als twaalfde.

Vandoorne
In de andere McLaren MCL32 had teamgenoot Stoffel Vandoorne ondertussen een minder prettige dag. Hij bleef in Q2 hangen, met een rondetijd die meer dan een halve seconde trager was dan die van Alonso. De Belg kwalificeerde zich als dertiende en start zondag als twaalfde.

“Het was geen perfecte sessie voor ons”, zegt hij, eveneens tegenover Ziggo Sport, over hoe het aan zijn kant van de garage ging. “De start was redelijk positief in Q1 en ook het begin van Q2 was oké, maar we konden ons daarna niet echt verbeteren op de volgende setjes banden.”

“Het is een beetje raar en we moeten zien hoe dat komt”, benadrukt Vandoorne, die ondanks dat nog altijd om de punten mee hoopt te doen. “De long runs waren namelijk goed”, haalt hij aan. “Het is wel een moeilijke baan om anderen voorbij te steken, dus we moeten maar zien. We gaan echter gewoon proberen het beste eruit te halen en dan hopelijk wat punten scoren.”