Fernando Alonso vindt dat coureurs zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om ongelukken in de toekomst te voorkomen. Ook pleit de tweevoudig wereldkampioen voor een andere aanpak van de FIA.

Fernando Alonso stapte gisteren, iets na de klok van 14.00 uur, beduusd uit zijn Ferrari. Een halve minuut eerder scheerde de Lotus van Romain Grosjean vlak langs zijn hoofd. De Fransman is nu geschorst voor een wedstrijd.

Boos is Alonso echter niet op zijn teamgenoot van 2009. “Niemand doet dit met opzet”, zei hij tegen de media in Spa-Francorchamps. “Er was een gevecht tussen twee agressieve coureurs. Deze keer waren wij het die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats reden. Het klopt echter dat Romain in twaalf races bij zeven startongelukken betrokken was.”

Alonso wil dat coureurs het niet van de FIA af laten hangen als er problemen zijn. Ze moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. “We zagen dit weekend veel incidenten in de GP2 en GP3, en dus ook in de F1. Het is aan ons, de coureurs, om het gezonde verstand te gebruiken en respect hebben voor andere rijders.”

Volgens hem kan de FIA een andere rol spelen bij het bestraffen van coureurs. “Er ligt een mogelijkheid. Het klopt dat er meerdere incidenten door dezelfde coureurs zijn veroorzaakt. Een andere aanpak van de federatie zou voor een oplossing kunnen zorgen.”

“Alleen is dat niet altijd nodig. Met snelheid, tijd en afstand heeft de Formule 1 drie lastig te combineren elementen in huis. Sommige dingen lijken op televisie spectaculair maar zijn in het echt lastig te voorkomen. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat de FIA goed haar werk zal doen en nauwkeurig aan de details werkt.”