*

Alonso: ‘De race uitrijden het doel, punten de droom’

Daan de Geus

Daan de Geus

24 november 2018 15:43

Alonso: ‘De race uitrijden het doel, punten de droom’
Sutton Images

Fernando Alonso rijdt zondag (zeer waarschijnlijk) zijn laatste race. De Spanjaard weet dat een afscheid dat bij zijn status past er niet in zit: “Maar misschien kunnen we punten pakken, dat is de droom.”

Toch klinkt het schrijnend: tweevoudig wereldkampioen en 32-voudig racewinnaar Fernando Alonso die (slechts) van punten droomt, maar het is de realiteit van de situatie waar hij – eigenlijk al vier jaar lang – bij het gevallen topteam McLaren zit. Zijn laatste zege stamt uit 2013 en zijn laatste podium pakte hij in 2014 (allebei nog voor Ferrari), terwijl zijn laatste puntenfinish zes races geleden met McLaren kwam. Dus ja, zelfs punten zijn zeker geen zekerheidje.

“Mijn prioriteit is om deze race uit te rijden”, vertelt Alonso aan Sky Sports F1, waarbij de McLaren-coureur zich mag opmaken voor een start van de vijftiende positie. “Dus we zitten vijf plekken van de punten af”, doelt hij op, op z’n minst, de tiende plek. “Als het lukt om punten te scoren, zou dat een droom zijn.”

Over punten gesproken: die worden in de kwalificatie natuurlijk niet uitgedeeld, maar het scorebord staat na de zaterdagmiddag in Abu Dhabi wel op 21-0 in het voordeel van Alonso wat het kwalificatieduel met teamgenoot Stoffel Vandoorne betreft. De Vlaming Vandoorne bleef op het Yas Marina Circuit in Q1 steken, op de achttiende plek. Alonso haalde Q2 dus wel: “We hadden er voor Q1 niet veel vertrouwen in, dus dat ik in Q2 wist te komen, was een mooie opsteker”, aldus Alonso.

Lees meer over

Alonso Mclaren