Voor Fernando Alonso staat op dit moment alles in het teken van de Indianapolis 500, waar hij volgende week zijn Indycar-debuut maakt. Voor de lange termijn blijft de Formule 1 echter zijn hoogste prioriteit.

Met een rol in de marge neemt Alonso geen genoegen meer. “Het doel moet volgend jaar zijn om te vechten voor het kampioenschap, niet om vijfde of zesde plaatsen. Ik wil winnen”, zegt hij resoluut. En als hij het gevoel heeft dat McLaren hem niet die winnende auto kan bieden, zal hij verder kijken. “Na de zomer ga ik mijn opties afwegen. Nu is het daar nog niet de juiste tijd voor.”

Alonso heeft het immers druk met zijn nevenproject, deelname aan de Indy 500. Hij maakt serieus werk van zijn jacht op de ‘Triple Crown’. De Grand Prix van Monaco heeft hij al gewonnen, nu richt hij zijn pijlen op de Indianapolis 500 en daarna wil hij ook de 24 Uur van Le Mans op zijn naam schrijven. Maar alleen wanneer hij geen verplichtingen heeft in de Formule 1.

Dat hij dit jaar de Grand Prix van Monaco laat schieten, is alleen omdat de omstandigheden het toelaten. “Als de auto van dit jaar competitief zou zijn, was het een ander verhaal geweest”, erkent Alonso. “Wanneer je meedoet om de titel, kun je niet zomaar de kans op punten laten liggen. Monaco was vorig jaar onze beste race en toen waren we nog maar vijfde. Zo’n klassering gaat mijn leven niet veranderen. Een kans om de Indy 500 te winnen, hoe klein ook, spreekt dan meer tot de verbeelding.”

Formule 1 nr. 7Lees het volledige interview in editie 7 van Formule 1, met verder onder meer een uitgebreide reportage van de Grand Prix van Spanje, de ontwikkelingen bij Red Bull en vooruitblikken op de Indianapolis 500 en de Grand Prix van Monaco. Bestel hem hier.