Ferrari beseft dat het team in Monza voor een lastige opgave staat. Toch is er ook hoop om er op ‘eigen’ grond, voor de ogen van de tifosi, iets moois van te maken.

Fernando Alonso, vierde in het wereldkampioenschap, zegt dat het behalen van een topklassering makkelijker gezegd is dan gedaan. “We moeten absoluut proberen onze beste race van het jaar te rijden voor ons thuispubliek. In Monza op het podium staan, met het rechte stuk vol fans, is een geweldige ervaring. De laatste vier jaar stond ik er, het zou fantastisch zijn als het nu voor een vijfde keer lukte.” Maar, realistisch: “Dat is een optimistisch doel, want dit jaar zijn we nog niet vaak op het podium gekomen. Het wordt een moeilijke, defensieve race, maar niets is onmogelijk.”

James Allison, technisch directeur bij de Italiaanse renstal, voorspelt dat de rangorde in Monza grofweg hetzelfde zal zijn als bij de vorige race in België. “De circuits lijken erg op elkaar. In principe zijn het banen die onze auto niet heel goed liggen, maar op Spa deden we het best goed. We hopen dus op een respectabel weekend, voordat we naar circuits gaan waar onze auto beter geschikt voor is.”

Ferrari-teambaas Marco Mattiacci is het eens met Alonso en Allison, en bepleit een opportunistische benadering. “We hebben moeilijke races gehad, maar er zijn altijd mogelijkheden. We moeten blijven doen waar we mee bezig zijn: heel kalm blijven, de juiste beslissingen nemen en inspelen op kansen als die zich aandienen. Met die instelling gaan we naar Monza. Het wordt moeilijk, maar laten we kijken wat we kunnen doen. Red Bull heeft laten zien dat het mogelijk is Mercedes te kloppen.”