*

Alonso: ‘Niet starten is treurig maar niet onverwacht’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

Alonso: ‘Niet starten is treurig maar niet onverwacht’
Sutton Images

Treurig maar niet onverwacht. Zo noemt McLaren-coureur Fernando Alonso het feit dat hij de start van de Russische Grand Prix niet eens haalde.

Alonso kwam nog wel van zijn plek bij het begin van de opwarmronde en werd daarna actief gecoacht om een technisch probleem – vermoedelijk met het ERS van zijn Honda-krachtbron – op te lossen.

Dit lukte echter niet, waarna hij vlak voor de ingang van de pits tot stilstand kwam en de start dus niet eens haalde. Alonso was veroordeeld tot een wandeling terug naar de pits, zijn McLaren achterlatend.

“Dit is treurig, maar er valt verder niks aan te doen. Ik kreeg allerlei instructies, maar het hielp allemaal niks. We konden dit keer dus niet eens aan de race beginnen”, zegt de Spanjaard, die in de eerste drie races wel van start ging, maar in geen van die Grands Prix de finish haalde. “Het hoort erbij, het kan gebeuren in de sport, ik had het verder niet in de hand”, zegt hij over zijn pech in Sotsji.

Tegenover Ziggo Sport benadrukt Alonso dat hij ‘niet boos’ is, al is de reden voor zijn gebrek aan boosheid pijnlijk veelzeggend: “Je verwacht dit soort problemen min of meer al. Van de winter en in de eerste races hadden we problemen en dat is nu nog steeds zo. Als er niks fundamenteels binnen het team verandert, blijven we problemen houden en kun je dit verwachten.”

Stoffel Vandoorne – die bij de vorige race in Bahrein niet aan de start verscheen vanwege een motorprobleem – wist de start én de finish nu wel te halen. De Vlaming deed dat op een veertiende plek.