Een race winnen met McLaren-Honda zou de grootste prestatie uit de carrière van Fernando Alonso zijn. “Het zou een gigantische prestatie zijn van ons allemaal”, aldus Alonso.

Volgens de Spanjaard is het team zelfverzekerd door de goede ontwikkeling van de afgelopen periode. Na punten te hebben gepakt in vier van de afgelopen zes races, is het team Toro Rosso voorbij geschoten in het constructeurskampioenschap. McLaren-Honda staat nu zesde.

Alonso werd gevraagd of een overwinning van McLaren-Honda de beste prestatie uit zijn carrière zou zijn. “Jazeker. De eerste overwinning van dit project zou een groot gebeuren voor ons allemaal zijn.”

Volgend jaar krijgt Alonso concurrentie van een nieuwe teamgenoot. Stoffel Vandoorne is de vervanger van Jenson Button, en wordt gezien als een van de grootste aanstormende talenten in de Formule 1. Het belooft een felle strijd te worden. Vandoorne zegt echter vooral te willen leren, en bij Alonso ligt de focus op het voorbereiden van Vandoorne voor de toekomst.

Over een mogelijke eerste overwinning van McLaren-Honda vertelt Alonso: “Ik weet niet of die kans aan mij toekomt, of dat Stoffel Vandoorne die kans krijgt, of wie dan ook. Maar, wanneer die dag komt zal het een grote dag zijn voor ons allemaal – voor iedereen die bij dit project betrokken is geweest vanaf dag één, iedereen die zag hoe we 10 seconden achterstand hadden bij de wintertests en 5.8 seconden in de eerste race van vorig jaar.”

www.sutton-images.com Fernando Alonso (ESP) McLaren MP4-31 at Formula One World Championship, Rd14, Italian Grand Prix, Qualifying, Monza, Italy, Saturday 3 September 2016.

Foto: Sutton Images

Vertrouwen
“We hadden het nodig om deze vooruitgang te zien. Vorig jaar hadden we al veel vertrouwen in dit project”, meldt Alonso. “Aan het begin van dit jaar hadden we dat vertrouwen nog steeds. Niemand twijfelt eraan dat McLaren-Honda vroeg of laat zal winnen. Maar het was ondenkbaar dat we nu al kunnen concurreren met sommige teams waar we tegen strijden. In Spa-Francorchamps finishten we zelfs voor een Williams en een Ferrari. Het was hard nodig voor het team.”

“Iedereen in de fabriek en in het team ziet de vooruitgang na hun harde werken. Nu dient het als extra motivatie voor iedereen, aangezien we allemaal weten dat we alleen nog die laatste stap nodig hebben.”

Volgend jaar
Fernando Alonso heeft nog een contract met McLaren-Honda tot het einde van het volgende seizoen. Of hij daarna doorgaat met racen in de Formule 1 is nog niet zeker, maar dat neemt niet weg dat hij uitkijkt naar de start van het seizoen in Melbourne, volgend jaar.

“Iedereen is enthousiaster en gemotiveerder. Iedereen zou nu al graag in Australië willen zijn voor het komende seizoen.” Alonso weet echter ook dat de Formule 1 onvoorspelbaar is. “Om die laatste stap te zetten moeten we de komende weken hard werken. We moeten het proces versnellen, want niemand staat stil in de Formule 1.”

“Dingen veranderen snel. Volgend jaar komen er nieuwe regels, en wie weet over twee jaar weer andere. Je moet ontzettend snel zijn met alles wat je doet in de Formule 1. Er is hier geen tijd om achterover te leunen.”