Mocht Ferrari dit jaar kampioen worden, dan zal de eind 2014 naar McLaren overgestapte Fernando Alonso wel even balen. Maar dát Ferrari kampioen wordt, gelooft Alonso niet.

Gevraagd of hij spijt zal hebben van zijn overstap naar McLaren als Ferrari dit seizoen ineens de titel pakt, antwoordt Alonso van wel. “Ik denk dat ik dan waarschijnlijk wel even zal balen, want mijn contract met Ferrari liep eigenlijk nog tot en met dit seizoen door.”

“Als ze nu dus kampioen worden, zal ik dat vermoedelijk als een soort gemiste kans ervaren. Zeker als ik het gevoel zou hebben net zo goed te hebben gereden als degene die kampioen wordt met Ferrari.”

Een belangrijke slag om de arm die Alonso hierbij echter maakt, is dat hij niet denkt dat Ferrari echt kampioen wordt. “We hebben het hier nadrukkelijk over ‘als’ ze kampioen worden, want of het lukt, is natuurlijk een grote vraag.”

Formula One Testing, Barcelona, Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain, Friday 4 March 2016 - Jenson Button (GBR) McLaren MP4-31.

Alonso houdt vertrouwen in McLaren en Honda.

McLaren
Alonso verliet Ferrari eind 2014. Ferrari en hij wisten dat jaar geen races te winnen en het team finishte slechts als vierde bij de constructeurs. In 2015 verging het Ferrari stukken beter: Alonso’s opvolger Sebastian Vettel won drie races en was derde in het WK, terwijl Ferrari als tweede finishte bij de teams.

Alonso zelf had een teleurstellend 2015 met McLaren, maar dat het zo uitpakte, heeft hem geen extra pijn gedaan: “Want als je niet wint, kun je nooit gelukkig zijn, ook niet als je tweede of derde wordt. Voor mij maakt het dus ook niet uit of ik op plek twee, vijf, elf of eenentwintig finish. Het doet allemaal evenveel pijn als je niet wint.”

De tweevoudig wereldkampioen benadrukt daarbij nog altijd vertrouwen te hebben in het project met McLaren en Honda en gelukkig te zijn bij het team uit Woking. “Ik weet zeker dat McLaren en Honda weer gaan winnen. Of dat op de korte termijn al gebeurt, weet ik niet, maar we doen er alles aan zo snel mogelijk weer succes te behalen.”

Alonso’s teamgenoot Jenson Button roept McLaren ondertussen op sneller vooruitgang te maken met haar auto. “We hebben ons sinds vorig jaar al verbeterd, maar nog niet genoeg. We moeten de bolide in sneller tempo doorontwikkelen.”