Fernando Alonso spreekt na de eerste twee trainingen in Silverstone van een ‘positieve dag’ voor McLaren, ondanks dat hem een gridstraf boven het hoofd hangt.

Dat laatste is Alonso echter wel gewend. Het is al de tweede keer dit jaar dat hij door een straf voor het wisselen van motoronderdelen na de kwalificatie wordt teruggezet, waarbij het op het moment van schrijven over een straf van dertig plekken gaat, wat achteraan starten betekent.

In de eerste training op Silverstone deed Alonso echter juist redelijk vooraan mee. De McLaren-coureur sloot deze sessie als achtste af. In de tweede training was hij vervolgens negende. “Het ging goed”, zegt hij daarom ook. “Het was een positieve dag.”

Alonso werkte vooral aan de race pace.

“We liggen de laatste raceweekends min of meer rond deze plekken, dus in die zin is het geen verrassing. Onder normale omstandigheden doen we hier ook mee om de plekken acht tot en met twaalf.”

De vrijdag stond voor Alonso in het teken van het vinden van een goede set-up voor de race, want door de gridstraffen is de kwalificatie, waar het zijn startplek betreft, niet relevant voor Alonso. Zijn teamgenoot, de Belg Stoffel Vandoorne, was tiende en zestiende. Hem wacht (nog?) geen gridstraf.