Het valt volgens Fernando Alonso nog niet te zeggen of Robert Kubica ooit zal terugkeren in de Formule 1. De Poolse coureur, die goed bevriend is met de kampioenschapsleider, raakte anderhalf jaar geleden zwaar gewond bij een rallyongeluk.

In de aanloop naar het seizoen 2011 deed Kubica mee aan een rally in Italië. Bij een bizar ongeluk drong een vangrail de auto binnen. De Pool liep daarbij zware verwondingen op, met name aan de rechterzijde van zijn lichaam.

Vele operaties en behandelingen later, waaronder een ingreep aan zijn elleboog in juni om hem meer bewegingsvrijheid te geven, is het nog altijd niet duidelijk of Kubica ooit nog zijn oude niveau kan bereiken.

“Het is lastig te zeggen of Robert volledig zal herstellen en of hij weer in de Formule 1 zal kunnen rijden”, zegt Alonso tegen F1 Racing. “Ik spreek hem af en toe. Ik weet hoe zwaar het voor hem is om geen deel meer uit te maken van deze wereld. Hij moet kalm blijven en zich concentreren op zijn revalidatie. Pas als zijn lichaam weer helemaal in orde is, kan hij gaan denken aan racen.”