McLaren-coureur Fernando Alonso verwachtte na zijn sterke kwalificatie sowieso een terugval in de race op zondag. Zelfs zonder het incident in de eerste ronde met Felipe Massa van Williams.

Alonso verbaasde vriend en vijand met zijn sterke kwalificatie voor P7 op zaterdag. In de eerste bocht van de race vervloog de hoop op een goed resultaat echter al meteen na een aanvaring met de Williams van Felipe Massa. Hierdoor moest de Spanjaard door het grind en viel hij ver terug. Nu zegt de tweevoudig-wereldkampioen dat hij sowieso al niet verwachtte dat hij zijn sterke kwalificatie kon verzilveren.

“Zelfs zonder het incident denk ik dat we, met onze snelheid, vroeg of laat toch wel terug zouden vallen”, meent Alonso. “De concurrentie komt beetje bij beetje dichterbij en op een gegeven moment is het onmogelijk om te verdedigen en onmogelijk om aan te vallen.”

De Spanjaard reed lange tijd achter de Toro Rosso van Daniil Kvyat en dat benadrukte volgens hem nog maar eens de onmacht van de McLaren-Honda. “Qua racepace konden we niet tippen aan de auto’s voor ons”, vindt Alonso. “We kunnen niemand op het rechte stuk inhalen, dus bleef ik achter Kvyat rijden. Dat maakte de race nog moeilijker.”

Alonso finishte uiteindelijk als twaalfde. Het was zijn eerste finish van het seizoen en de beste klassering voor het team van McLaren. Teamgenoot Stoffel Vandoorne reed, ook na een aanvaring met Felipe Massa, de grindbak in en kon niet meer verder. Omdat Pascal Wehrlein van Sauber als achtste eindigde, is McLaren het enige team dat nu nog puntloos is.