Fernando Alonso krijgt volgend jaar een nieuwe teamgenoot bij McLaren: Stoffel Vandoorne. De Belgische nieuwkomer is McLarens ‘man voor de toekomst’, weet Alonso.

Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso gaat er daarbij alles aan doen om de Vlaming Stoffel Vandoorne te helpen, want daar is ook McLaren bij gebaat, zo vertelt hij in gesprek met Autosport.

McLaren heeft voor 2017 immers een ‘innovatieve strategie met drie coureurs’ bedacht, zoals het team uit Woking dat zelf noemt. Dit alles met als doel het gevallen topteam weer top te maken.

Alonso en Vandoorne racen daarbij in 2017 voor McLaren, terwijl Jenson Button, Alonso’s huidige teamgenoot, een stapje terug doet en niet racet, maar het team wel bij blijft staan.

Button gaat het team helpen met onder meer werk in de simulator en met de engineers. Dit jaar was het volgens Alonso juist Vandoorne die dat voor McLaren deed als test- en reserverijder.

In zekere zin ruilen Button (36) en Vandoorne (24) dus van rol, maar voor Alonso zelf zal ‘volgend jaar niet veel anders zijn’, zo verklaart de Spanjaard.

“Jenson en ik proberen elkaar dit jaar op het circuit te verslaan, maar tegelijkertijd ook het team vooruit te helpen. Ik blijf mijn eigen werk doen, maar Jenson en ik zullen Stoffel ook zoveel mogelijk helpen.”

“Stoffel is immers McLarens man voor de toekomst”, zegt hij over de Belg die voor zijn gevoel ‘in de toekomst’ de kopman van het team uit Woking kan worden.

www.sutton-images.com Stoffel Vandoorne (BEL) McLaren MP4-31 at Formula One World Championship, Rd2, Bahrain Grand Prix Practice, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Friday 1 April 2016.

Vandoorne maakt in Bahrein zijn racedebuut voor McLaren. Hij verving daar de geblesseerde Alonso.

Alonso’s contract met McLaren loopt eind 2017 overigens af. Dan is hij 36. Of hij daarna nog verder wil, weet hij nu nog niet. Alonso verklaarde eerder dat dit afhangt van hoe de 2017-auto’s hem bevallen.

Vandoorne heeft een doorlopende deal met de formatie uit Woking. Hij tekende volgens McLaren-topman Ron Dennis zo’n langlopend contract ‘dat het opgerold moest worden’.

Button ligt tot en met 2018 vast bij McLaren, maar racet volgend jaar dus niet voor het team. Of hij in 2018 een comeback achter het stuur maakt, is nog niet gezegd.