McLaren-coureur Fernando Alonso denkt niet dat de teams van buiten de top drie voor een verrassing kunnen zorgen in Monaco. “Daarvoor is het verschil te groot.”

“Monaco is natuurlijk een uniek circuit, met een layout die compleet anders is dan die van andere banen, maar tegelijkertijd zie je hier door de jaren heen niet veel verrassingen”, stelt Alonso, die er op wijst dat de laatste jaren nooit eens een middenmoter de zege of poleposition heeft gepakt in het Prinsdom.

Alonso sloeg McLaren vorig jaar over om de Indy 500 te rijden en heeft er zin in nu weer in Monte Carlo te racen.

“Vooraf zijn de verwachtingen altijd hooggespannen”, doelt Alonso op de kans dat er een verrassing in zit, “Maar aan het eind staat dan toch weer een Mercedes, Ferrari of Red Bull op pole.” Sinds 2010 is dat inderdaad telkens het geval geweest, met Alonso die aanhaalt dat het doorgaans ook de coureurs van die teams zijn die vervolgens de podiumplekken verdelen.

Sinds 2010 wisten los van de coureurs van Mercedes, Ferrari en Red Bull alleen Robert Kubica (Renault), Jenson Button (McLaren) en Sergio Pérez (Force India) het podium te halen in Monaco. Daar komt dan nog bij dat McLaren toen Button in 2011 als derde finishte nog een echt topteam was, hetgeen het nu in elk geval qua resultaat niet meer is.

McLaren staat momenteel op de vijfde plek in het WK, met de krachtsverhoudingen die van race-op-race veranderen in de middenmoot. Dat maakt het lastig te voorspellen wat in Monaco mogelijk is, erkent Alonso. “Maar vorig jaar deed onze auto het hier goed. Vooraf zou je dus zeggen dat het ons doel moet zijn ergens tussen de vijfde en tiende plek te zitten, al is het dus lastig te zeggen.”