Fernando Alonso houdt er serieus rekening mee dat hem een zwaar weekend staat te wachten in Maleisië, nadat hij er tijdens de vrije trainingen niet al te best bij zat.

“We waren vandaag niet al te snel, terwijl we voor morgen ook geen wonderen verwachten”, luidt de weinig hoopgevende analyse van Alonso ten overstaan van de Spaanse pers.

De Ferrari-rijder sloot de ochtendtraining op een achterstand van bijna drie tellen als negende af, waarna hij het verschil naar dagsnelste Mark Webber in de middag tot 1,7 seconden terugbracht en wederom als negende eindigde.

Geen reden voor tevredenheid bij de gedreven Spanjaard, aldus: “We weten nu dat de kwalificatie moeilijk gaat worden, net als de rest van het weekend”, erkent hij.

“We gaan natuurlijk onze best doen om de koplopers zo dicht mogelijk te naderen en het blijft gewoon ons doel om naar het podium te gaan, dus we moeten onze kansen pakken als die zich tijdens de race voordoen”, benadrukt Alonso desondanks. “Er liggen namelijk ongetwijfeld mogelijkheden bij de start, de bandenstrategie, of als het gaat regenen.”

Volgens Alonso wordt het voor Ferrari verder vooral een kwestie van afwachten, want hij beklemtoont dat de kwalificatie in Maleisië niet doorslaggevend is voor de uiteindelijke uitslag van de race: “Je startplaats is hier minder belangrijk dan op veel andere circuits”, meent de tweevoudig wereldkampioen. “Dat komt in de eerste plaats doordat de banden snel slijten en we veel pitstops moeten maken, terwijl daarnaast ook nog meespeelt dat er voor zondag regen is voorspeld.”