Fernando Alonso is naar eigen zeggen opgelucht dat hij in Hongarije zich als zesde kwalificeerde. Hij vreesde dat hij verder naar achteren ging starten.

De Spanjaard start direct voor zijn teamgenoot Felipe Massa. “Eerlijk gezegd is dit beter dan verwacht”, vertelde Alonso tegenover Formule 1-medewerker Adam Cooper. “We maakten ons een beetje zorgen over onze mogelijkheden in de derde kwalificatie met de Lotussen, Red Bulls, McLarens en Force India, die er ook snel uitzagen. We hebben de laatste kwalificatie gehaald en op dit moment is de zesde plaats een redelijk uitgangspunt. Webber staat tweede in het kampioenschap en start als elfde. Hopelijk blijft hij de hele race achter ons.”

Alonso vond het lastig om het maximale uit de Pirelli’s te halen. “Het was heel lastig. Om welke reden dan ook, veranderde de balans in de kwalificatie voor iedereen. Het werd zo wat lastiger. We brachten wat aanpassingen aan op de voorvleugel en de bandenspanning. In de slotfase was de auto redelijk gebalanceerd.”

“We kunnen denk ik een onvoorspelbare race verwachten. Maar dat is het hele jaar al het geval. Gisteren regende het tijdens de tweede training, dus veel informatie hebben we niet over lange runs. We moeten onze strategie morgen dus met de ronde aanpassen.”

Een overwinning behoort volgens Alonso niet tot de mogelijkheden als het droog blijft. “We moeten eerlijk zijn; wij zijn hier niet zo snel als de toppers, denk ik. We staan op negen tienden van de pole, dus winnen gaat een lastig verhaal worden. Daar hebben we een gekke race of regen voor nodig, wat overigens een mogelijkheid is. Op dit moment zijn we blij met de zesde plaats.”

Alonso zal er niet om rouwen als Lotus punten afsnoept van de concurrentie. “Daar hoop ik wel op. Ze zijn het hele weekend al snel, hebben zich goed gekwalificeerd en hebben normaal gesproken een sterke racesnelheid. Als wij niet kunnen winnen, dan moet Lotus dat maar doen.”