Fernando Alonso bleef in Bakoe in Q1 van de kwalificatie steken. Het was geen verrassing voor de Spanjaard, die sowieso van ver terug moet beginnen.

Achter Alonso’s naam staat na de kwalificatie een zestiende tijd, maar dat is eigenlijk alleen voor de moeite, want door een gridstraf van maar liefst veertig plekken staat hij zonder waarschijnlijk laatste.

Treffend voor hoe zwaar McLaren het in Azerbeidzjan heeft door de zwakke Honda-motor, zijn de incidenten die hij dit weekend met Max Verstappen en Daniel Ricciardo had.

De Red Bull-coureurs haalden hem allebei een keertje in, nét toen Alonso aan een snelle ronde begon. “Maar wij gaan zo langzaam, dat het voor hun op een rustig rondje lijkt”, vertelt hij Sky Sports. “Ik snap wel dat het verwarrend voor ze is en dat spijt me, want het ziet er voor hun uit alsof we aan een rondje richting de pits bezig zijn, maar wij kunnen gewoon niet sneller.”

“Het is dan vaak een beetje knokken in de eerste bochten en zo’n rondje is dan gelijk verloren, al maakte dat nu niet heel veel uit omdat het aan het begin van de sessie was.”

Honda heeft wel een nieuwe motorspecificatie gebracht, maar dat maakt dus niet veel verschil, zegt Alonso. “Het is lastig vergelijken, maar ik voel geen extra performance. De motor is hier sowieso zo belangrijk, dat ons op voorhand al duidelijk was dat het hier moeilijk zou worden. We hebben dan ook in geen enkele sessie bij de eerste tien gezeten.”

“De race zondag zal ook wel een lastig verhaal worden, maar we zagen in de trainingen veel fouten en slippertjes. Wij moeten er dus voor zorgen dat we geconcentreerd én uit de muren blijven. Dan kunnen we misschien op die manier een goed resultaat halen.”

Alonso was zoals gezegd zestiende, teamgenoot Stoffel Vandoorne negentiende en laatste, omdat Jolyon Palmer niet meedeed aan de kwalificatie. Palmer start zondag vermoedelijk vanuit de pits, wat Vandoorne en Alonso voorlaatste en laatste op de grid zal maken. Vermoedelijk in die volgorde, met op het moment dertig plekken straf voor Vandoorne en veertig voor Alonso, vanwege motorwissels.