Alpine heeft een ambitieus project gelanceerd dat ervoor moet zorgen dat het personeelsbestand diverser wordt. Zo wil het team pushen in de zoektocht naar vrouwelijke coureurs, maar wil het ook meer vrouwen bij de technische afdelingen krijgen.

Het Rac(H)er-project, zoals het heet, heeft betrekking tot zowel het Formule 1-team van Alpine als de productie van de straatauto’s. Het programma moet onder meer heel Alpine bewust maken van de inclusieproblematiek, zoals het team dat zelf omschrijft, met als streven om gelijke kansen te bieden voor alle geslachten.

Daarnaast zal Alpine een programma starten, in samenwerking met het herseninstituut van Parijs, om na te gaan wat nodig is om een topcoureur te zijn. Op die manier wil Alpine stereotypen aan de hand van onderzoeken ‘ontmantelen’ en wil het bovendien ‘pseudowetenschappelijke vermeende hindernissen voor vrouwelijke F1-coureurs (conditie en cognitief) definitief uit de weg ruimen’. Alpine zal daarbij samenwerken met opleidingsorganisaties en een ontwikkelingsprogramma opzetten met als ultieme doel het vinden van een vrouwelijke Formule 1-coureur.

Lees ook: Alpine zet P3 bij constructeurs uit het hoofd: ‘Zullen Mercedes niet verslaan’

Met Rac(H)er hoopt Alpine niet alleen vrouwelijke coureurs op te leiden, maar wil het ook meer vrouwen bij de technische afdelingen krijgen. Momenteel bestaat het personeelsbestand van Alpine voor 12 procent uit vrouwen. Om vrouwen aan te moedigen om wetenschappelijke en technische richtingen in te gaan, zal Alpine investeren in lokale programma’s.

Het doel van Alpine is om de diversiteit langzaamaan te vergroten. Binnen vijf jaar zou het personeelsbestand voor 30 procent uit vrouwen moeten bestaan, waar dat nu dus 12 procent bedraagt. Om dat kracht bij te zetten zal Alpine per direct beginnen met de aanwerving van zowel mannen als vrouwen, op een 50-50 basis.