Alpine zal dit jaar niet voor de derde plek bij de constructeurs gaan, geeft teambaas Otmar Szafnauer toe. Hij hoopt wel dat zijn team het in Silverstone weer kan opnemen tegen Mercedes, dat de derde plek in handen heeft.

Niet Max Verstappen, maar Fernando Alonso was de grote naam op de zaterdag in Canada. Hij plaatste zijn Alpine op de eerste startrij na een indrukwekkende kwalificatie op het opdrogende Circuit Gilles Villeneuve. Het had een goede race kunnen zijn voor de tweevoudig wereldkampioen, maar hij kampte met motorproblemen waardoor hij snelheid verloor en zelfs achter teamgenoot Esteban Ocon terechtkwam. Een tijdstraf van vijf seconden voor het slingeren op het rechte stuk om Valtteri Bottas achter zich te houden kostte hem die zevende plek en hij werd uiteindelijk negende.

Lees ook: Alonso baalt van timing VSC en batterijprobleem in Canada: ‘P3 was mogelijk geweest’

“We vermoedden al dat we op droog asfalt niet zo snel zouden zijn als Ferrari en Red Bull, maar we hadden verwacht op gelijke hoogte met Mercedes te staan”, zegt Alpine-teambaas Otmar Szafnauer. “Maar zoals later bleek, konden ze ons door omstandigheden inhalen. We hadden een probleem met Fernando’s auto, daarom viel hij ook terug tot achter Esteban.”

Alpine staat momenteel vijfde bij de constructeurs, op 57 punten. Mercedes heeft het veel beter voor elkaar: zij staan derde met 188 punten uit negen races. “We zullen ze toch niet verslaan in het kampioenschap”, weet Szafnauer ook, die er dus geen drama van wil maken. “We moeten realistisch zijn dat we daar niet om de derde plaats strijden. Dus ik ben blij met hoeveel punten we hebben gescoord in vergelijking met degenen die strijden om de vierde plaats.”

Lees ook: Alpine-teambaas weet zeker: ‘Piastri rijdt in 2023 in Formule 1’

“Hopelijk kunnen we in Silverstone weer tegen ze vechten”, doelt de Alpine-teambaas op Mercedes. “We hebben maar een paar tienden achterstand en dat is goed om te zien. Ik denk dat de motor goed genoeg is, dus het moet aan een paar aspecten van ons downforceniveau liggen”, aldus Szafnauer.