Er was een tijd dat Formule 1-fans op zaterdag- en zondagmiddag niet wisten hoe snel ze het circuit moesten verlaten om files te vermijden. Tegenwoordig is een Grand Prix veel meer dan alleen een race. De organisatoren hebben de afgelopen jaren een heuse wedloop ontketend wie de grootste sterren voor de zogenaamde After-Race Concerts binnenhaalt.

Formule 1 en entertainment gaan weliswaar al decennia hand in hand, maar de toevoeging van muzikale omlijsting is iets van de laatste jaren. Wie de primeur had, kan ik me niet precies herinneren. Singapore misschien? Maar het is een schot in de roos gebleken en bij veel GP’s navolging heeft gekregen.

Amerika heeft altijd grote artiesten. Taylor Swift gaf er vorig maand haar enige concert van 2016. Er kwamen 80.000 mensen op af. Singapore neemt evenmin genoegen met B-garnituur, Rusland (onder meer Lenny Kravitz) gaat als vanzelfsprekend nooit een uitdaging uit de weg. Bahrein heeft er ook wel een paar centen voor over.

The Chemical Brothers trapten gisteravond in Abu Dhabi af, en vanavond beklimt Lionel Richie het podium. Menig festivalorganisator zou een moord voor deze (ongetwijfeld kostbare) line-up plegen, de tickethouders van de GP Abu Dhabi kunnen de wereldsterren gratis bewonderen. In Abu Dhabi wordt, zoals ook blijkt uit de bouw van het hypermoderne Yas Marina Circuit, niet op een oliedubbeltje gekeken. Met Rihanna na de race heeft het slotstuk van 2016 een uitsmijter van formaat binnengehaald. Dat moet je ze in het Emiraat nageven: ze begrijpen er als geen ander hoe de (jonge) fan moet worden verleid. Daar kunnen veel collega-organisatoren een voorbeeld aan nemen.

Alleen hebben die geen overschot aan oliedollars, maar het druk genoeg om het hoofd financieel boven water te houden.