Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene heeft Kimi Räikkönen huiswerk op gegeven: de Fin moet zijn kwalificaties gaan verbeteren, na weer een tegenvallende zaterdag in Monaco.

Räikkönen heeft zich dit seizoen nog geen één keer voor teamgenoot Sebastian Vettel gekwalificeerd. Erger dan dat, voor Arrivabene, is dat Räikkönen daardoor ook op zondag kansen en betere resultaten is misgelopen.

In Maleisië – waar hij van de elfde plek moest komen – reed hij wel een sterke inhaalrace, maar was P4 toch het maximale voor de wereldkampioen van 2007, terwijl Vettel de race won. In Spanje bleef Räikkönen na een mindere kwalificatie in de race achter Valtteri Bottas hangen.

Afgelopen weekend in Monte Carlo was Räikkönens achterstand op Vettel in de kwalificatie bijna zes tienden en moest hij genoegen nemen met de zesde startplek. Räikkönen kwam ook op die positie aan de finish. Vettel stevende daarentegen vrijwel de hele race op de derde plek af, wat prompt nog een tweede plaats werd toen het mis ging bij Lewis Hamilton.

Arrivabene
Räikkönen gaf na de race, niet voor de eerste keer dit seizoen, toe dat hij het zichzelf onnodig lastig had gemaakt door zijn slechte kwalificatie, hetgeen Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene in gesprek met Autosport beaamt: “Dat was voor Kimi het probleem. In de race reed hij op bepaalde momenten net zo snel als Sebastian, maar Kimi had doordat hij verder terug reed ook veel last van verkeer.”

“Als hij erin slaagt zich beter te kwalificeren, zal hij er voortaan gelijk bij zitten vooraan het veld, want in de races doet Kimi het altijd super goed. Ik zal hem dan ook maar wat huiswerk opgeven. Honderd strafregels: ‘Ik moet het beter doen in de kwalificatie’, dat lijkt me wel toepasselijk.”

Grappen daargelaten, weet ook Räikkönen dat hij het beter moet gaan doen op zaterdag. “Want ik moet te vaak een inhaalrace rijden op zondag”, geeft hij toe tegenover Motorsport.com. “In de kwalificatie moet alles honderd procent zijn. Elk detail. Op het moment is dat te vaak niet zo, vooral wat betreft de banden. Ik weet ook wel dat het beter kan, dus het is iets waar we aan moeten werken.”