Ferrari moet Mercedes onder druk blijven zetten, want dat is het Duits-Engelse team niet gewend. Dat is de boodschap van Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene aan zijn manschappen.

Van 2014 tot en met 2016 domineerde Mercedes de Formule 1 en hoewel Ferrari het in 2017 met hangen en wurgen lang spannend wist te houden, is 2018 eigenlijk pas het eerste jaar dat er daadwerkelijk sprake is van een felle tweestrijd tussen de twee teams.

Arrivabene en Ferrari’s de facto kopman Vettel.

Mercedes is daarbij qua punten nog altijd de bovenliggende partij, maar de consensus is dat Ferrari inmiddels over de snelste auto – en de sterkste motor – beschikt. En dus moet Ferrari de titelverdediger flink onder druk zetten, stelt Arrivabene. “Ze zijn dit namelijk niet gewend”, zegt de Ferrari-teambaas.

“De laatste jaren waren wij het telkens die de klappen kregen, maar we richtten ons steeds weer op. Wij zijn dat gewend, maar zij niet.” Mercedes heeft dit jaar ook al een aantal strategische fouten gemaakt en last gehad van voorheen zeer zeldzame betrouwbaarheidsproblemen, wat het team punten heeft gekost. Arrivabene: “We moeten ze dus onder druk blijven zetten.”

Ferrari kan de druk gelijk dit weekend in eigen land flink verder opvoeren op Mercedes. Het snelle Monza zou Ferrari uitstekend moeten liggen en dat geeft Sebastian Vettel een goede kans zijn achterstand op Lewis Hamilton in het WK verder te verkleinen. Vettel won vorig weekend in België en staat nu zeventien punten achter op Hamilton. Bij de constructeurs volgt Ferrari Mercedes op vijftien punten.