De traditionele opener van het Grand Prix-seizoen, de race in Albert Park, wil graag op de kalender blijven. Er is een contract tot en met 2015. De overheid is blij met de race, maar wil in de toekomst minder geld betalen.

Volgens de minister van toerisme van de provincie Victoria, Louise Asher, legde de overheid dit jaar 45 miljoen euro bij terwijl er meer toegangskaarten dan voorheen waren verkocht. Asher vindt dat teveel van het goede en stuurt aan op een nieuwe deal met Formula One Management, van Bernie Ecclestone, als het huidige contract na de Grand Prix van 2015 afloopt.

“Ik hoop echt dat de race ook na 2015 op de kalender staat”, zegt de minister in de krant the Age. “Het contract moet dan echter in verband staan met de waarde die de belastingbetaler eraan hecht. Ik vind dat de overheid nu teveel geld moet bijleggen.”

“De vorige regering heeft, in mijn ogen, een contract afgesloten waarbij de belastingbetaler te veel geld moet betalen. Dit is een enorm dure race en ik vind dat het de overheid te veel geld kost. Dat gaat de overheid nog meer geld kosten als de organisator, Australian Grand Prix Corporation, de kosten van het evenement niet omlaag brengt .”

Peter Logan, woordvoerder van Save Albert Park, is fervent tegenstander van de race. De Australiër. vindt dat het evenement totaal uit de klauwen is gelopen. “Het zakenplan is mislukt. Iedereen die in Melbourne een evenement organiseert weet wat hij doet, krijgt weinig steun van de overheid en organiseert het op een terrein waarvoor het bedoeld is.”

“Deze race wordt op de duurst mogelijke manier georganiseerd door de overheid en daarom kost het zoveel geld. Bovendien is het contract geheim.”