Martin Whitmarsh zegt verrast te zijn door de bandenproblemen die McLaren ondervond in Valencia. Lewis Hamilton moest als eerste van de favorieten de pits opzoeken en kwam in de slotfase ook als eerste in de problemen door bandenslijtage.

“Deze dagen is alles verrassend in deze sport”, zegt Whitmarsh tegen Formule 1-journalist Adam Cooper. “We hadden het zwaar op de zachte banden. Die raakte oververhit, waardoor we voor een vroege stop kozen. Op de harde band ging het iets beter, maar het was al snel duidelijk dat we een zware race voor de boeg hadden.”

Nadat Hamiltons eerste pitstop nog in recordtijd werd afgewerkt, ging het bij zijn tweede stop dramatisch mis. Het was niet voor het eerst dit seizoen dat hij veel terrein verloor door een problematische pitstop.

“Het materiaal liet ons in de steek”, verklaart Whitmarsh. “De krik aan de voorkant weigerde dienst, waardoor de auto terug op de grond kwam. Vanwege de opzet van de pitstraat moesten de coureurs onder een scherpe hoek indraaien en dat maakte het extra lastig. Hoewel het uiteindelijk niet uitmaakte voor de uitslag, was het erg teleurstellend.”

Het maakte niet uit, omdat Hamilton in de voorlaatste ronde in aanraking kwam met Pastor Maldonado. “Hamilton had duidelijk moeite met zijn banden”, zegt Whitmarsh. “Het incident met Maldonado maakte daar een einde aan. Beide coureurs hebben hun eigen visie, maar het was duidelijk dat Maldonado van de baan ging en zijn weg terug forceerde. Erg frustrerend in ieder geval.”