Voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger voorspelt dat Red Bull de rest van het seizoen de toon zet, omdat hun auto simpelweg de beste is.

In gesprek met het Duitse auto motor und sport windt Berger er geen doekjes om: Red Bull is in zijn ogen de gedoodverfde favoriet voor de titel, maar dat betekent natuurlijk niet automatisch dat het team aan het eind van het jaar daadwerlijk in de prijzen valt.

"De bolide waarover Red Bull beschikt is duidelijk een klasse apart", verklaart Berger zijn geloof in de Engels-Oostenrijkse renstal. "Ondanks dat ze heel veel punten hebben laten liggen, gaan ze toch gewoon aan de leiding in het kampioenschap."

Hoewel hij vindt dat Red Bull een veel grotere voorsprong zou moeten hebben dan het nu heeft, is Berger – die van 2006 tot en met 2008 mede-eigenaar was van Red Bulls 'B-team' Toro Rosso – niet van mening dat het team op een verkeerde manier geleid wordt. "Als ik de teambaas van Red Bull was, zou ik het precies zo doen", verklaart de 50-jarige Oostenrijker.

"Red Bull-eigenaar Dieter Mateschitz wil niets anders dan een eerlijke strijd waarin zijn coureurs een hoofdrol spelen, want op die manier verkrijgt hij de meeste steun voor zijn product. Of Red Bull de titel nu pakt of niet, hij wordt er niet bekender of rijker van."

Berger laat verder ook nog zijn licht schijnen op de situatie bij Ferrari, waar Fernando Alonso de rest van het jaar de onbetwiste nummer één is, hetgeen hij volledig begrijpt: "Fernando is duidelijk de beste coureur binnen het team en Ferrari's enige kandidaat voor de titel", meent Berger, die zelf jarenlang in dienst was van de Italiaanse renstal.

"Ferrari heeft Fernando gehaald om kampioen te worden, dus het mag niet verwonderlijk zijn dat ze hem nu als troefkaart uitspelen", vervolgt de tienvoudig Grand Prix-winnaar, die verder denkt dat ook McLaren, waar hij eveneens voor geracet heeft, niet uitgevlakt mag worden.

"Op het menselijke vlak staat McLaren er het best voor, want dit team kan haar coureurs zonder al te veel problemen onder controle houden", stelt Berger, die wat dit betreft in het bijzonder lof heeft voor regerend wereldkampioen Jenson Button. "Hij is coöperatief ingesteld en schopt geen herrie. Jenson is blij met zijn titel en gelukkig met zichzelf. Als hij zijn wereldtitel niet met succes kan verdedigen, is dat voor hem niet het eind van de wereld."